VLÁDA: Rozhodne o najväčšom úvere v histórii SR od Európskej investičnej banky

NETKY.SK • 12 November 2010, 13:08 • 2 min
VLÁDA: Rozhodne o najväčšom úvere v histórii SR od Európskej investičnej banky

VLÁDA: Rozhodne o najväčšom úvere v histórii SR od Európskej investičnej banky

slovakia

left justify in out

Vláda by dnes mala odsúhlasiť najväčší úver v histórii Slovenska od Európskej investičnej banky (EIB). Spolu až 1,3 miliardy eur by sa malo využiť na predfinancovanie a spolufinancovanie projektov realizovaných z eurofondov.
      Pôžičku už schválila Rada riaditeľov EIB, takisto s ňou počíta aj zákon o štátnom rozpočte na tento rok. Podľa dohody, ktorú predkladá ministerstvo financií, sa má úver čerpať maximálne v ôsmich tranžiach. Ich objem bude vždy minimálne 100 miliónov eur, pričom prvá tranža čerpaná ešte v tomto roku nepresiahne sumu 350 miliónov eur.
      Témou rokovania bude aj novela cestného zákona, ktorá zavedie obmedzenú platnosť vodičských preukazov. Vodiči motoriek, osobných automobilov či traktorov by si ich mali meniť každých 15 rokov. Pre vodičov nákladných áut, kamiónov či autobusov bude ich platnosť päť rokov. Preukazy držiteľov nad 65 rokov majú platiť dva roky, pričom sa kvôli tomu budú musieť aj naďalej podrobovať lekárskym prehliadkam. Takéto preukazy sa začnú vydávať od 19. januára 2013. Všetky dovtedy vydané si ich majitelia povinne vymenia do roku 2030.
      Členovia kabinetu prerokujú aj návrh dohody medzi vládou, Úradom Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu o humanitárnom transfere utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu. Na jej základe prijme SR 100 utečencov a osôb pod ochranou na šesť mesiacov odo dňa ich vstupu na slovenské územie. Toto obdobie sa môže predĺžiť o ďalšieho pol roka. Dokument počíta aj s možnosťou priebežného dopĺňania stanoveného počtu v prípade ich odchodu pod ochranu inej krajiny.
      Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda predložil na rokovanie vlády návrh na odvolanie štyroch veľvyslancov. Potvrdil, že ide o prvé kolo výmen. Podľa neho vychádzal z ich profesionálnych kvalít, pričom v niektorých prípadoch priznal aj nespokojnosť s výkonom ich funkcie. Mená však nechcel konkretizovať, keďže podľa neho ide o citlivú tému.
      Na programe 23. schôdzi je aj novela zákona o vojnových hroboch. Tá má rozšíriť okruh právnych subjektov, ktorým možno poskytnúť finančný príspevok zo štátneho rozpočtu na starostlivosť o vojnové hroby. Prostriedky by tak od 1. apríla 2011 mohli získať aj občianske združenia venujúce sa tejto oblasti.
      Právna zmena má tiež odstrániť problémové situácie, ktoré niekedy vznikajú v súvislosti s uložením ľudských ostatkov vojnovej obete prevezených na územie SR z iného štátu. Obce alebo mestá, ktoré sú rodiskom takejto obete, mu budú povinné zriadiť vojnový hrob.
      Plánovaná zmena Zákonníka práce by mala viac vyjsť v ústrety rodičom. Šéf rezortu práce Jozef Mihál (SaS) totiž predkladá kvôli smerniciam Európskej únie novelu, podľa ktorej budú mať zamestnanci po návrate z rodičovskej dovolenky do práce nárok na zaradenie na pôvodnú pracovnú pozíciu. Zamestnávateľ im pritom bude musieť zabezpečiť minimálne tak dobré podmienky ako pred odchodom na rodičovskú dovolenku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies