Vláda rozhodla, covid automat sa sprísni! Deti sa však budú môcť vrátiť do škôl

NETKY.SK • 3 Február 2021, 13:59 • 2 min
Vláda rozhodla, covid automat sa sprísni! Deti sa však budú môcť vrátiť do škôl

BRATISLAVA – Vláda schválila sprísnené podmienky covid automatu. Dobrou správou je, že určitá skupina žiakov a študentov nabehne na prezenčnú formu štúdia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej besede informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí, epidemiologická situácia na Slovensku je naďalej veľmi vážnapočty hospitalizovaných pacientov výrazne neklesajú.

 

Žiaci sa vrátia do škôl

Dodal, že preto bolo dôležité nájsť konsenzus naprieč členmi vlády, ako aj odborníkmi o novelizovanom covid automate, tak ako ho počas utorka schválila Pandemická komisia.

 

Najväčšou dilemou ako aj najväčší tlak bol na návrat detí do škôl. Ako povedal Krajčí, do lavíc sa od pondelka (8. februára) vrátia deti materských škôl, žiaci prvého stupňa základných škôl a posledné ročníky stredných škôl. 

 

Deviataci ZŠ by sa mohli vrátiť v prípade zlepšenia stavu počtu nakazených.

 

img

 

„Vzhľadom na závažnosť situácie, pričom by sa mohlo zdať, že ide on nezodpovedné rozhodnutie, sme sa rozhodli sprísniť pravidlá na čiernu zónu. A na základe týchto pravidiel, umožníme návrat detí do škôl. Sprísňujeme covid automat, preto, aby sme mohli pustiť deti do škôl,“ podotkol Krajčí. 

 

Ako upozornil Krajčí, k od budúceho týždňa sa žiadne uvoľňovanie opatrení konať nebude. Prechod z čiernej do bordovej zóny bude naopak oveľa ťažšie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rodičia sa kvôli zatvoreným školám obávajú o budúcnosť detí

 

Vláda schválila sprísnenie pravidiel

Prechádzanie z čiernej zóny do bordovej bude možný až vtedy, keď počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 neklesne pod 3000priemerný počet pozitívne testovaných osôb a reprodukčné číslo sa sprísnili o 20 percent.

 

Čo považuje šéf rezortu zdravotníctva za prirodzené, keďže britská mutácia koronavírusu je o 70 percent infekčnejšia.

 

Zároveň zdôraznil, že keďže Slovensko je v čiernej zóne, zákaz vychádzania bude platiť tak, ako doteraz.

 

Štát nariadil zamestnancom homeoffice

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak povedal, že štát od pondelka nariaďuje všetkým, ktorým to náplň práce dovoľuje, ostať na homeoffice.

 

Dodal, že na dodržiavanie nariadení zo strany zamestnávateľov bude dohliadať inšpektorát práce na základe podnetov od zamestnancov.

 

img

 

Ako zdôraznil Krajniak, v oboch zónach treba rátať s pravidelným testovaním ľudí. V čiernej a bordovej fáze Covid automatu treba však počítať s pravidelným testovaním ľudí na ochorenie COVID-19, pričom certifikát o testovaní môže byť najviac sedem dní starý.

 

Predĺži sa zákaz vychádzania?

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíkova na tlačovom brífingu uviedla, že právna úprava zákazu vychádzania a výnimiek bude od budúceho týždňa totožná tej, ktorá platí aktuálne.

 

Občanov upozornila, že povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu bude platiť aj po pondelka (8. januára). Vláda by dnes mala rokovať o predĺžení núdzového stavu, ktorý platí do 7. februára.

 

Prečítajte si tiež: Polročné hodnotenia žiakov môžu školy posunúť o niekoľko mesiacov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies