Vláda rieši podporu obetiam násilia na ženách

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 11:43 • 2 min
Vláda rieši podporu obetiam násilia na ženách

BRATISLAVA - Slovenská vláda si uvedomuje nevyhnutnosť systémového riešenia inštitucionálnej podpory obetiam násilia na ženách a domáceho násilia. Konkrétnym opatrením v tomto smere bude národný projekt podporený z Európskeho sociálneho fondu za približne tri milióny eur.

slovakia

left justify in out

Jeho hlavnou náplňou bude podpora existujúcich a zriadenia nových azylových domov a súvisiacich sociálnych služieb, čiže poradenských centier na celom Slovensku tak, aby bola zabezpečená ich regionálna dostupnosť v každom samosprávnom kraji. Uvádza sa to v Štvrtej správe Slovenskej republiky o implementácii Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach. Tú dnes schválila vláda, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák ju musí predložiť Výboru OSN pre ľudské práva do 30. apríla.


Správa konštatuje, že v posledných rokoch bola na Slovensku posilnená legislatíva týkajúca sa právneho postihovania rôznych foriem násilia páchaného na ženách a obchodovania so ženami. Náš Trestný poriadok garantuje obetiam právo na prístup k bezplatnej právnej pomoci pri uplatňovaní nárokov na náhradu škody prostredníctvom Centra právnej pomoci, umožňuje tiež činnosť organizácií na pomoc poškodeným.


Trestný zákon pod pojmom násilia na ženách rozumie aj trestné činy proti ľudskej dôstojnosti a proti rodine a mládeži. Trestným činom je takisto aj "stalking", čiže dlhodobé prenasledovanie, ktoré môže vzbudiť obavy o život alebo zdravie u prenasledovaného alebo blízkej osoby. Podľa novely o odškodňovaní majú obete znásilnenia, sexuálneho násilia a sexuálneho zneužívania nárok na odškodnenie aj za spôsobenú morálnu ujmu. Majú tiež nárok na vyplatenie odškodnenia fyzickej ujmy na zdraví.


Ako sa uvádza v správe, zákon o národnom zdravotníckom informačnom systéme obsahuje ustanovenia o spracovaní osobných údajov dotknutých osôb pod názvom Národný register osôb s podozrením na ich zanedbávanie, týranie, zneužívanie a osôb, na ktorých bolo páchané násilie. Slovensko tiež podpísalo Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu. Jeho ratifikácia sa podľa správy v súčasnosti pripravuje. Vláda SR prijala dva Národné akčné plány na prevenciu a elimináciu násilia páchaného na ženách, a to na roky 2009 – 2012 a 2014-2019.


Otázkou násilia na ženách sa zaoberajú aj poradné orgány vlády SR. Rada vlády SR pre prevenciu kriminality zriadila Expertnú skupinu pre elimináciu násilia na ženách a v rodinách. Má 15 stálych členov, pričom sú v nej zástupcovia odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ministerstva vnútra, policajného zboru, ministerstva spravodlivosti, ministerstva zdravotníctva, ministerstva školstva, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR, samosprávy, akademickej obce a mimovládnych organizácií. Expertná skupina podáva rade podnety na opatrenia pre zvýšenie prevencie, monitoruje plnenie stratégie, podieľa sa na vypracovaní správ pre kontrolné mechanizmy medzinárodných zmlúv, poskytuje rade pomoc pri vypracúvaní preventívnych programov, ich realizácií a vyhodnocuje ich účinnosť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies