Vláda pripravila akčný plán rozvoja aj pre okres Revúca

NETKY.SK • 13 September 2016, 09:48 • 2 min
Vláda pripravila akčný plán rozvoja aj pre okres Revúca

REVÚCA - Návrh akčného plánu rozvoja okresu Revúca do roku 2020, ktorý bude dnes vláda schvaľovať na svojej 25. schôdzi v Revúcej, počíta s finančnou investíciou 61 miliónov eur. Verejné zdroje by mali predstavovať 37 miliónov a ostatné 24 miliónov. Formou regionálneho príspevku by mal okres dostať ďalších 3,8 milióna eur. Z tohto 500-tisíc eur ešte do konca tohto roku.

slovakia

left justify in out

Dôvodom zaradenia okresu Revúca medzi najmenej rozvinuté regióny je dlhodobo evidovaná vysoká miera nezamestnanosti, ktorá dosiahla k 31. marcu tohto roku až 20,5 percenta. Viac ako 63 percent uchádzačov o zamestnanie je v evidencii viac ako jeden rok a takmer 40 percent viac ako štyri roky. Je to takmer dvojnásobok oproti celoslovenskému priemeru. Z dlhodobého hľadiska patrí okres Revúca k okresom s najvyššou mierou nezamestnanosti. Dlho bol na druhej priečke, v súčasnosti je v priemere na piatej priečke v Slovenskej republike.

 

Podiel počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi viac ako štvornásobne prekračuje slovenský priemer. V minulom roku boli v okrese vyplatené dávky v hmotnej núdzi vo výške takmer 6,5 milióna eur. Slabou motiváciou na zamestnanie sú aj nízke mzdy. V roku 2014 bola priemerná mzda 764 eur, čo je len necelých 80 percent z priemernej mzdy na Slovensku. Hlavným cieľom akčného plánu je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese podporou vytvorenia 1 100 pracovných miest do roku 2020.

 

Výrazným nedostatkom pre rozvoj okresu je minimálne pokrytie cestami prvej triedy a rýchlostnými cestami. Na jeho území je 236 kilometrov ciest, z toho takmer polovica sú komunikácie tretej triedy. Na rýchlostné cesty pripadá necelých osem kilometrov a na cesty prvej triedy necelých dvanásť. Ciest druhej triedy je 89 kilometrov. Akčný plán navrhuje zvážiť preklasifikovanie ciest druhej triedy v úsekoch Tisovec - Červená skala a Tornaľa - Muráň na cesty prvej triedy.

 

Ekonomika okresu je založená na ťažkom a ľahkom priemysle, stavebníctve, obchode, službách a poľnohospodárstve, s prevahou ťažkého priemyslu. Najväčším zamestnávateľom je akciová spoločnosť Slovenské magnezitové závody v Jelšave, ktorá zamestnáva 865 ľudí. Druhým najväčším zamestnávateľom je akciová spoločnosť Slovmag Lubeník, ktorá má 580 pracovníkov. V okrese je iba jeden investor, ktorému vláda poskytla štátnu pomoc. Spoločnosť LVD v Tornali vytvorila pred dvoma rokmi 250 nových pracovných miest. Investori neprejavujú záujem o región okresu Revúca pre zlú infraštruktúru, členitý terén a vzdialenosti od hlavných dopravných tepien.

 

Akčný plán počíta s podporou projektov v oblasti priemyselnej a remeselnej výroby vo výške 13,6 milióna eur, ktorá by mala priniesť 350 nových pracovných miest. Viac ako polovicu prostriedkov majú tvoriť príspevky z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Pôjde napríklad o rozšírenie tradičnej textilnej výroby zo sklených vláken v Revúcej, výrobu inovatívnych materiálov na báze magnezitu v Jelšave alebo modernizáciu a rozšírenie výroby pánskej konfekcie v závodoch OZETA Tornaľa.

 

Zalesnenie územia okresu dosahuje takmer 60 percent, čo je predpokladom rozvoja drevospracujúceho priemyslu. Drevná hmota však neostáva v okrese, čo spôsobilo zánik viacerých drevospracujúcich prevádzok. Akčný plán počíta s vybudovaním závodu na spracovanie dreva v Tornali na území bývalého agrochemického podniku. Cieľom je spracovávanie tvrdej drevnej hmoty v surovom stave a následné efektívne spracovanie až do finálneho stavu drevených podláh.

 

Akčný plán zahŕňa aj sedem projektov z oblasti poľnohospodárstva, lesníctva a rybolovu s celkovým rozpočtom 6,3 milióna eur, ktoré by mali zamestnať 90 ľudí. Ide napríklad o postavenie farmy na výkrm brojlerov, ktorá by produkovala kvalitné hydinové mäso pre domáci trh. Špecifikum projektu spočíva vo výhodnom použití odpadového tepla susediacich bioplynových staníc na vykurovanie hál počas celého roka. V obci Rašice neďaleko Tornale je naplánovaná výstavba ukážkovej a náučnej včelnice, ktorá by zároveň zabezpečila predaj medu formou domáceho predaja.

 

Ďalšie projekty, ktoré bude dnes vláda v Revúcej schvaľovať v rámci akčného plánu sa týkajú aj rozvoja turistiky a cestovného ruchu a podpory subjektov sociálnej ekonomiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies