Vláda prijímala opatrenia, ktoré majú zvýšiť daňovú spravodlivosť

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 16:24 • 2 min
Vláda prijímala opatrenia, ktoré majú zvýšiť daňovú spravodlivosť

BRATISLAVA - Vláda v minulom volebnom období prijímala opatrenia, ktorých cieľom bolo zvýšiť daňovú spravodlivosť, ale aj opatrenia zamerané na podporu výskumu a vývoja. Ministerstvo financií (MF) SR preto nesúhlasí s tvrdeniami Nadácie F.A. Hayeka, že sa dane zvyšovali vo všetkých oblastiach.

slovakia

left justify in out

"Naopak, boli prijaté novely viacerých daňových zákonov, ktorých cieľom bolo v rámci boja proti daňovým podvodom presnejšie definovať okruh daňových a nedaňových výdavkov, ktoré sú rizikové z hľadiska ich zneužívania so zámerom ovplyvňovať základ dane, posilniť právnu istotu, zvýšiť daňovú spravodlivosť, a podporiť podnikateľov rozvíjajúcich výskum a vývoj superodpočtom nákladov na výskum a vývoj zo základu dane," uviedol tlačový odbor rezortu financií.

 

Ako príklad uviedlo ministerstvo zmiernenie podmienok na vyplatenie nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) v skrátenej 30-dňovej lehote, taktiež sa zaviedol režim uplatňovania DPH až po prijatí platby. "Okrem toho došlo k zníženiu odvodového zaťaženia pre nízkopríjmových zamestnancov a v neposlednom rade k zníženiu DPH na základné potraviny na 10 %," priblížilo ministerstvo.

 

Za rastom daňových príjmov podľa rezortu financií v predchádzajúcom období do veľkej miery stojí aj boj proti daňovým únikom. Nadácia F.A. Hayeka na dnešnej tlačovej konferencii uviedla, že všetky opatrenia realizované vládou boli na príjmovej stránke. Podľa nadácie by tak nová vláda mala zodpovedne pristupovať k navrhovanému daňovému balíčku a nemala by hľadať dodatočné príjmy v ďalších oblastiach, lebo to negatívne ovplyvní podnikateľské prostredie. Tiež navrhuje, aby vláda konsolidovala na strane výdavkov.

 

"V horizonte rokov 2012 až 2015 sa podarilo konsolidovať verejné financie v kumulatívnej výške o 1,7 percentuálneho bodu v štrukturálnom vyjadrení. Od budúceho roka navyše klesne daň z príjmov právnických osôb z 22 % na 21 % a od roku 2018 budú zrušené daňové licencie," upozornil rezort financií. Za tieto opatrenia však ministerstvo nadácia pochválila.

 

Negatívny vplyv na podnikateľské prostredie by však mohlo mať zvýšenie koncesionárskych poplatkov RTVS či ponechanie sadzby bankového odvodu vo výške 0,2 %. "Po novom sa stanovuje presná výška sadzby, ktorá bude na doterajšej úrovni a zostane nezmenená až do konca roku 2020. Táto zmena by mala bankám umožniť lepšie plánovanie toku hotovosti a zároveň umožní nastaviť reálnejšie svoje obchodné plány," predpokladá MF SR.

 

Zmeniť by sa mal aj systém zdaňovania nehnuteľností. Základ dane by sa mal po novom určovať podľa hodnotového princípu. Ako uviedlo MF SR, cieľom je zvýšiť daňovú spravodlivosť a efektívnosť v oblasti miestnych daní. "Ďalšie nastavenia budú predmetom rokovaní. Pri tvorbe cenových máp bude kľúčovým predpokladom kvalitná údajová základňa, preto bude potrebná spolupráca s katastrálnym úradom, ktorý by zbieral potrebné údaje o jednotlivých transakciách, najmä cenu a základné charakteristiky nehnuteľnosti," priblížil rezort financií.

 

Upraviť by sa malo aj zdaňovanie tabakových výrobkov. "MF SR pripravuje v súlade s programovým vyhlásením vlády návrh na zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov s dôrazom na ochranu zdravia obyvateľov, nateraz je však predčasné hovoriť o podrobnostiach," dodal tlačový odbor ministerstva.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies