Vláda prerokuje zavedenie elektronických kolkov i predaj podielu v SPP

NETKY.SK • 17 Október 2012, 08:39 • 2 min
Vláda prerokuje zavedenie elektronických kolkov i predaj podielu v SPP

Vláda prerokuje zavedenie elektronických kolkov i predaj podielu v SPP - Politika Od roku 2014 by mali doteraz používané kolkové známky nahradiť takzvané elektronické kolky. Navrhuje to Ministerstvo financií (MF) SR v materiáli o novom systéme platenia, e

slovakia

left justify in out

img

Od roku 2014 by mali doteraz používané kolkové známky nahradiť takzvané elektronické kolky. Navrhuje to Ministerstvo financií (MF) SR v materiáli o novom systéme platenia, evidencie a zúčtovania správnych a súdnych poplatkov, o ktorom dnes bude rokovať vláda.

Ministri by mali tiež diskutovať o predaji 49-% podielu zahraničných akcionárov v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP). E.ON Ruhrgas a GDF Suez už dlhšie rokujú o predaji svojho podielu českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Predkupné právo na tento majetok však má Slovenská republika a takýto krok musí preto odsúhlasiť vláda. Rozhodnutie však už viackrát odložila.

V tejto súvislosti premiér Robert Fico (Smer-SD) v utorok (16.10.) avizoval, že kabinet sa nebude týmto materiálom zaoberať, pokiaľ SPP nestiahne svoj návrh na 18 %, resp. 25 % zvýšenie cien plynu pre domácnosti v budúcom roku. Na stiahnutie návrhu majú čas dnes do 10. hodiny.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predkladá na vládu analýzu, podľa ktorej by kompetenčné spojenie obchodného a živnostenského registra do jedného spoločného registra predstavovalo výrazný zásah do fungovania súdnictva aj štátnej správy SR.

"Realizácia tohto opatrenia by bola jednoznačne nákladnou záležitosťou a výdavkom verejného rozpočtu, pričom nie je zrejmé, že by ňou prišlo k zvýšeniu efektivity a rýchlosti vstupu záujemcov do podnikania," upozorňuje v materiáli rezort hospodárstva.

Ministerstvo tiež odporúča štátu neznižovať význam sankcií v právnych predpisoch podstatne ovplyvňujúcich podnikanie. V tejto súvislosti navrhuje prijímať také sankcie, ktoré sú primerané záujmu sledovaného reguláciou spoločenského vzťahu.

"Sme presvedčení, že je nevyhnutná existencia nástrojov zo strany štátu na zabezpečenie plnenia povinností zo strany subjektov v podobe ukladania sankcií, ktorých jednou z najdôležitejších funkcií je funkcia preventívna a výchovná a až následne funkcia represívna," uvádza rezort v Analýze možnosti prijatia zásady pre odloženie sankcionovania novelizovaných ustanovení v právnych predpisoch podstatne ovplyvňujúcich podnikanie, predkladanej na dnešné rokovanie vlády.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies