Vláda prerokuje využívanie alternatívnych palív aj podporu ubytovania študentov

NETKY.SK • 9 November 2016, 08:39 • 2 min
Vláda prerokuje využívanie alternatívnych palív aj podporu ubytovania študentov

BRATISLAVA - Alternatívne palivá slúžia ako čiastočná náhrada za najviac používané palivá pre dopravu, teda benzín a naftu.

slovakia

left justify in out

Cieľom ich postupného zvyšovania v doprave je prispieť k diverzifikácii zdrojov, eliminácii emisií skleníkových plynov a vylepšiť environmentálne dosahy tohto odvetvia. Konštatuje to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v návrhu Národného politického rámca pre rozvoj trhu s alternatívnymi palivami, ktorým by sa dnes mala zaoberať vláda.

 

Chýbajúci harmonizovaný rozvoj podpory dopravných prostriedkov a infraštruktúry pre alternatívne palivá bráni podľa rezortu hospodárstva rozvoju úspor z rozsahu na strane ponuky a mobilite na strane dopytu. "Je potrebné vybudovať nové siete infraštruktúry, napríklad pre elektrickú energiu, skvapalnený zemný plyn (LNG), stlačený zemný plyn (CNG), dobudovať siete pre skvapalnený ropný plyn (LPG) a v prípade potreby pre vodík," podčiarklo MH.

 

Ministri budú hovoriť aj o spravodlivejšom systéme sociálnej podpory v oblasti ubytovania študentov, ako aj podpore vysokých škôl pri rozširovaní ubytovacích kapacít a v ich skvalitňovaní. Ide o ciele ministerstva školstva v rámci dlhodobého zámeru vo vzdelávacej, výskumnej, vývojovej a ďalšej tvorivej činnosti pre oblasť vysokých škôl do roku 2021.

 

Rezort v materiáli konštatuje, že vysoké školy majú obmedzené kapacity v študentských domovoch a zaostávajú v komforte a v kvalite ubytovania v porovnaní so súčasnými štandardmi. „Príspevok na ubytovanie v rámci dotácii zo štátneho rozpočtu sa prakticky za 15 rokov nezmenil. Študenti, ktorí sú nútení sa ubytovať mimo študentských domovov a zmluvných zariadení vysokých škôl, znášajú celé náklady na ubytovanie sami,” uvádza ministerstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona