Vláda premiéra Sobotku dôveru dostane, možno získa aj hlasy Úsvitu

NETKY.SK • 18 Február 2014, 07:12 • 2 min
Vláda premiéra Sobotku dôveru dostane, možno získa aj hlasy Úsvitu

PRAHA - Českú koaličnú vládu premiéra Bohuslava Sobotku dnes v snemovni čaká zatiaľ najdôležitejšie hlasovanie - o dôvere. S prejavom vystúpi aj prezident Miloš Zeman, ktorý si do dolnej komory parlamentu odskočí z trojdňovej návštevy južných Čiech. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Ak sa budú poslanci držať straníckej disciplíny, nemalo by dôjsť k žiadnemu prekvapeniu a vláda by mala dôveru získať. Má totiž v snemovni 111 mandátov, čo je pohodlná väčšina. Môže však dostať ešte viac hlasov.
      

Jediným klubom, ktorý môže aktívne vládu podporiť, je podľa opozičných predstaviteľov Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru. Rozhodne o tom postoj koaličných strán k možnosti schváliť zákon o všeobecnom referende, ktoré presadzuje hnutie Úsvit ako svoju kľúčovú vec.
      

"V prípade, že nám povedia áno a že v programe nebudú žiadne nesplniteľné veci, tak my tú vládu podporíme. Neznamená to však, že vládu budeme podporovať celé obdobie. Ku každému zákonu budeme pristupovať ad hoc. Ale dáme vláde šancu," vyhlásil Radim Fiala, ktorý je jedným zo 14 poslancov Úsvitu v snemovni.
      

Od ostatných opozičných strán nedostane vláda už ani jeden hlas. Môže však očakávať ostrú diskusiu nad programom, ktorý poslancom predstaví premiér Sobotka (ČSSD).
      

Kabinet nepodporí strana TOP 09 ani ODS, ktorá nevyužije žiadne obštrukcie - výsledok hlasovania je vopred istý a tak obštrukcie nemajú význam, vysvetlil šéf poslancov za ODS Zbyněk Stanjura.
      

Vládu nechcú podporiť ani komunisti a jediný nezaradený poslanec Jiří Pospíšil, informoval web Novinky.cz. Komunisti si podľa svojich slov nenechajú ujsť príležitosť a vysvetlia, čo sa im nepáči na vládnom vyhlásení alebo na personálnom zložení kabinetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies