Vláda premiéra Nečasa schválila cirkevné reštitúcie, "za" hlasovali aj VV

NETKY.SK • 12 Január 2012, 10:46 • 2 min
Vláda premiéra Nečasa schválila cirkevné reštitúcie, "za" hlasovali aj VV

Vláda premiéra Nečasa schválila cirkevné reštitúcie, "za" hlasovali aj VV

slovakia

left justify in out

img

Česká vláda dnes schválila cirkevné reštitúcie, za ktoré hlasovali aj ministri najmenšej koaličnej strany Veci verejné (VV). Vláda premiéra Petra Nečasa tak bude pokračovať vrátane VV. 
(Je to) "odhlasované", informovala spravodajský server iDNES.cz počas rokovania vlády vicepremiérka Karolína Peake (VV).
Pred začatím rokovania vlády spolu s ministrom dopravy Pavlom Dobešom potvrdila, že sa VV dohodla podporiť cirkevné reštitúcie v súlade s koaličnou zmluvou. Výkonná rada VV rokovala s poslaneckým klubom strany od rána.
Dohoda odvrátila hroziaci pád českej vlády, keďže premiér Petr Nečas (ODS) bol rozhodnutý ministrov, ktorí nebudú hlasovať za reštitúcie, odvolať.
Vládnuce strany a 17 cirkví sa už pred časom dohodli na vrátení väčšiny majetku, ktorý štát skonfiškoval cirkvám v rokoch 1948-1989. Veci verejné však začali protestovať s tým, že v čase nastupujúcej recesie nie je jasné, odkiaľ chce štát získať financie na dohodnuté odškodnenie.
Veci verejné, ktoré vlani na jeseň s cirkevnými reštitúciami súhlasili, požadovali diskusiu o zlučovaní štátnych úradov a obmedzenie agendy štátu, aby sa na finančné odškodnenie cirkvám ušetrili peniaze. 
Cirkvi majú v reštitúciách podľa návrhu dostať od štátu 56 percent zhabaných nehnuteľností a počas 30 rokov ešte úročených 59 miliárd Kč, informovali české médiá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies