Vláda premiéra Mila Djukanoviča obstála v hlasovaní o nedôvere

NETKY.SK • 28 Január 2016, 07:09 • 2 min
Vláda premiéra Mila Djukanoviča obstála v hlasovaní o nedôvere

PODGORICA - Prozápadná vláda v Čiernej Hore na čele s premiérom Milom Djukanovičom ustála stredajšie hlasovanie o vyslovení nedôvery, a to napriek nezhodám vo vnútri koalície a nátlaku zo strany proruskej opozície ohľadom úsilia krajiny o členstvo v NATO. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kabinet Mila Djukanoviča, ktorý sa sporí s jedným zo siedmich koaličných politických subjektov, totiž získal podporu malej opozičnej strany s názvom Pozitívna Čierna Hora (PCG). Jej vedenie však vznieslo požiadavku, aby sa opozícia mohla zúčastniť na organizovaní spravodlivých volieb, ktoré krajinu čakajú tento rok.

 

Poslanci vyslovili vláde dôveru hlasovaním v pomere 42:20, kým protivládne zameraní opoziční zákonodarcovia sa pripojili k stovkám svojich stúpencov demonštrujúcim pred budovou parlamentu.

 

Proruské strany vyzývajú na odstúpenie vlády v súvislosti s vlaňajším pozvaním krajiny do NATO. Proti tomuto zámeru vystupuje aj Moskva, pretože vníma Čiernu Horu ako svojho tradičného spojenca na Balkáne.

 

Hlasovanie podľa agentúry Reuters signalizuje ukončenie politického zväzku Djukanovičovej Demokratickej strany socialistov Čiernej Hory (DPS) a menšej Socialistickej demokratickej strany (SDP), ktoré spoločne pôsobili od roku 1998. SDP často nesúhlasila s DPS najmä v otázkach ekonomickej politiky.

 

Opozícia tvrdí, že DPS spravuje túto jadranskú krajinu so 650.000 obyvateľmi ako léno, čo pomáha prekvitaniu organizovaného zločinu a korupcie od rozpadu bývalej Juhoslávie. Djukanovič tieto obvinenia odmieta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona