Vláda posúdi návrh nových sankcií Európskej únie voči Rusku

NETKY.SK • 3 September 2014, 06:42 • 2 min
Vláda posúdi návrh nových sankcií Európskej únie voči Rusku

BRATISLAVA - Vláda sa na svojom dnešnom zasadnutí bude venovať návrhu nového balíka sankcií Európskej únie voči Rusku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ešte pred rokovaním sa mimoriadne k tejto otázke stretne tripartita. Ministri, hospodárski a sociálni partneri sa budú zaoberať tým, či a do akej miery tieto sankcie poškodia Slovensko. Premiér Robert Fico si na sobotňajšom (30.8.) summite Európskej únie v Bruseli vyhradil právo odmietnuť niektoré opatrenia, ktoré by poškodzovali národné záujmy SR. Opakovanie ich označil za nezmyselné a kontraproduktívne, ktoré nikam nevedú.
      

Podobný názor prezentoval predseda českej vlády Bohuslav Sobotka. Jeho koaliční partneri, ako i stranícki kolegovia sa však v tejto otázke nezhodujú. Aj vláda ČR má dnes posúdiť návrh sankcií. Tento balík, ktorý pripravila Európska komisia (EK), by mal byť prijatý do piatka 5. septembra. Európske reštrikčné opatrenia by mali byť posilnené v štyroch odvetviach, medzi ktoré patrí rezort obrany, tovary dvojitého využitia a financie. Návrhy sa údajne týkajú tiež obmedzení účasti Ruskej federácie na kultúrnych, ekonomických a športových udalostiach v EÚ.
      

Niektoré členské krajiny únie navrhujú zaradiť na existujúci "čierny zoznam" osôb, ktoré majú zákaz vstupu do EÚ a zmrazené aktíva v rámci Európy, aj ruského ministra obrany Sergeja Šojgu. Na programe 120. schôdze je okrem iného novela zákona o dohľade nad finančným trhom, ktorý na dnešné rokovanie predložilo ministerstvo financií. Na jej základe má mať Národná banka Slovenska (NBS) od budúceho roka väčšie právomoci pri ochrane spotrebiteľov na finančnom trhu. Po novom budú môcť napríklad kontrolóri centrálnej banky vykonávať inšpekcie aj pod skrytou identitou a NBS bude môcť ukladať sankcie pri porušení práv spotrebiteľov.
      

Posilniť sociálnu súdržnosť na Slovensku, prispievať k znižovaniu chudoby a k odstráneniu jej najhorších foriem – to je cieľom Operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci. Návrh jeho znenia pre programové obdobie 2014-2020 pripravilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Na tento účel by sa malo v najbližších siedmich rokoch použiť 65,1 milióna eur z fondov EÚ.
      

Prostriedky z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby majú byť určené na zmiernenie potravinovej a materiálnej deprivácie a extrémnych foriem chudoby s najväčším vplyvom na sociálne vylúčenie, ako je bezdomovectvo, chudoba detí a potravinová deprivácia. "Za materiálnu depriváciu pre podmienky SR je považovaný najmä nedostatok potravín a základných hygienických potrieb u príjemcov pomoci v hmotnej núdzi a osôb bez prístrešia," vysvetlil rezort práce v dokumente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona