Vláda podporí tvorbu pracovných miest pre matky s deťmi

NETKY.SK • 16 Január 2015, 11:43 • 2 min
Vláda podporí tvorbu pracovných miest pre matky s deťmi

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico a minister práce Ján Richter (Smer-SD) dnes predstavili prvé opatrenie z druhého sociálneho balíčka. Sú nimi detské kútiky, prostredníctvom ktorých chce vláda podporovať tvorbu pracovných miest pre ženy, ktoré sa starajú o deti do veku šesť rokov.

slovakia

left justify in out

"Chceli by sme vytvoriť podmienky na to, aby mali možnosť ženy nastúpiť do zamestnania, či už napríklad na skrátený pracovný, alebo plnohodnotný úväzok. Momentálne tomu bráni to, že nemáme dostatok kvalitných služieb, ktoré by sme vedeli poskytnúť matkám s takýmito deťmi," priblížil Fico na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
      

Detské kútiky by mali vzniknúť priamo vo firmách a o deti sa počas toho, čo budú ich matky pracovať, budú starať profesionálni zamestnanci. Štát zároveň plánuje finančne prispievať tým firmám, ktoré sa takéto pracovné miesto pre pracujúce matky rozhodnú vytvoriť. "Zamestnávateľom ponúkame, že im zaplatíme odbornú kvalifikovanú pracovnú silu, ktorá sa bude o tieto deti starať, a rovnako zaplatíme neinvestičný materiál, ktorý je potrebný na zabezpečenie priestoru," doplnil premiér.
      

Štát chce preplácať firmám aj náklady spojené so vznikom samotného pracovného miesta. "Ponúkame zamestnávateľom, že ak vytvoria nové pracovné miesto a pôjde o ženu, ktorá sa stará o dieťa vo veku do šesť rokov, tak sme pripravení preplatiť firme 90 % z priemerného zárobku v národnom hospodárstve po dobu 10 mesiacov. Vychádzame z toho, že to bude trvalý pracovný pomer," avizoval Fico. Ak firma zamestná ženu, ktorá sa stará o dieťa staršie ako šesť rokov, štát chce takémuto zamestnávateľovi poskytovať príspevok vo výške 50 % z priemerného zárobku v národnom hospodárstve.
      

Premiér zároveň priblížil, že vláda má momentálne k dispozícii na tieto opatrenia 23 miliónov eur. Prostriedky pochádzajú Operačného programu (OP) Zamestnanosť a sociálna inklúzia. "Použitie týchto prostriedkov je limitované do konca roka 2015. Zároveň sme pripravení nadviazať novým projektom z nového OP Ľudské zdroje na ďalšie obdobie. Máme záujem, aby to bolo systémové opatrenie," povedal Richter.
      

Minister práce uviedol, že zo strany zamestnávateľov je o zriadenie detských kútikov záujem. Rezort práce chce trvať na tom, aby firmy uzatvárali zmluvy so ženami na dobu neurčitú. "Na jednu firmu bude možné 10 takýchto miest podporiť, pretože to je podmienka Bruselu. Naším cieľom je osloviť aspoň 150 firiem, ktoré by takýmto spôsobom do projektu vstúpili," doplnil Richter.
      

Zriadiť detský kútik si pritom nebudú musieť firmy podľa neho jednotlivo, ale budú sa môcť napríklad spojiť aj dve firmy, ktoré budú využívať služby spoločného detského kútika. "Je vítané, ak sa dohodnú dve - tri firmy, ktoré sú blízko seba. Sme pripravení podporiť aj materské centrá za predpokladu, že rozšíria kapacity," dodal Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies