Vláda podľa Siete nepredložila načas zákon o schránkach

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 13:16 • 2 min
Vláda podľa Siete nepredložila načas zákon o schránkach

BRATISLAVA 1. apríla (SITA) - Vláda nedodržala termín na predloženie protischránkového zákona do parlamentu do 31. marca.

slovakia

left justify in out

Ako v stredu informoval poslanec Miroslav Beblavý (Sieť), vláda sa chystá predložiť do parlamentu deravý zákon, ktorý by nevyriešil žiadnu z aktuálnych káuz. "Sieť preto predloží do parlamentu vlastný návrh bez dier a ten vyrieši schránky v Dôvere, Váhostave aj záchrankách," uviedol Beblavý s tým, že vláda nedodržiava ani obsah úlohy, ktorú jej dal parlament.

 

Návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý už skôr predložil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na medzirezortné pripomienkovanie, zabezpečí vytvorenie verejného registra konečných užívateľov výhod z verejných zákaziek. Vzťahuje sa však iba na subjekty získavajúce zákazky z verejného obstarávania. Sieť tento návrh nepovažuje za dobrý. 

 

"Návrh ÚVO by totiž neodhalil, napríklad, kto je za zdravotnou poisťovňou Dôvera, ktorá zo slovenského verejného zdravotného poistenia poslala svojim schránkovým majiteľom najviac," tvrdí Beblavý. Tento návrh by podľa neho neodhalil ani toho, kto je za najväčším prevádzkovateľom záchraniek na Slovensku Falck, ktorého polovicu vlastní tajomná novozélandská firma blízka Váhostavu. Takisto by podľa poslanca neodhalil osoby za tajomnými schránkami, ktoré na papieri požičiavali Váhostavu a teraz chcú z neho vytiahnuť peniaze. 

 

"Návrh zároveň neumožňuje účinne postupovať voči firmám z krajín, ktoré nebudú spolupracovať pri preverení skutočných majiteľov schránok," uviedol Beblavý. "Sieť preto pripraví vlastný návrh zákona, ktorý nebude obsahovať tieto diery a zabezpečí, že na spoločných prostriedkoch a majetku sa nebudú môcť priživovať politici a oligarchovia skrytí za schránkové firmy," 

 

Národná rada SR vlani v decembri zaviazala vládu pripraviť návrh zákona, aby firmy s neznámymi vlastníkmi nemohli žiadnym spôsobom obchodovať so štátom a verejnými prostriedkami. Vláda na základe uznesenia parlamentu uložila predsedníčke ÚVO Zite Táborskej pripraviť návrh zákona, ktorým sa vytvorí verejný register užívateľov konečných výhod, do 31. marca 2015. Cieľom má byť efektívnejšie a transparentné používanie verejných zdrojov nielen pri verejnom obstarávaní, ale aj pri nakladaní so štátnymi aktívami, majetkom štátu a samosprávy. Novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá by mala znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky, je účinná od 1. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona