Vláda podľa Mihála dáva penzistom,na mladé rodiny nemyslí

NETKY.SK • 24 Jún 2015, 19:15 • 2 min
Vláda podľa Mihála dáva penzistom,na mladé rodiny nemyslí

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) vyplatí v tomto roku vianočný príspevok aj penzistovi s dôchodkom 514,8 eura, avšak na mladé rodiny nemyslí.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to v parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku, podľa ktorého sa má penzistom s nízkym dôchodkom aj v tomto roku vyplácať príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. "Daňový bonus na dieťa tri roky stagnuje, prídavok na deti aj rodičovský príspevok tri roky stagnujú,“ povedal Mihál. Poslancov za Smer-SD sa spýtal, ktorá rodina na Slovensku má čistý príjem na jedného člena v sume 514 eur. 

 

Bývalý minister práce a sociálnych vecí tvrdí, že vianočný príspevok by sa mal poskytovať adresnejšie. Nárok na vianočný príspevok totiž podľa Mihála majú aj pracujúci penzisti. Súčasne pripomenul to, že kým pri vianočnom príspevku vláda nerozlišuje, či ide, alebo nejde o sporiteľa v druhom pilieri, minimálny dôchodok budú mať sporitelia v druhom pilieri nižší. Sumu, ktorá každoročne smeruje na vyplácanie vianočných príspevkov, by poslanec Mihál radšej dal na penzistov, ktorí sú klientmi zariadení sociálnych služieb. 

 

Dôchodcovia s dôchodkom do 396,18 eura majú dostať posledný mesiac tohto roka rovnako ako vlani aj príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak opäť dosiahne 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku. Príplatok k vianočnému príspevku by podľa odhadu rezortu práce a sociálnych vecí malo v tomto roku dostať takmer 761,6 tisíca penzistov. 


Maximálna suma vianočného príspevku bez zohľadnenia príplatku 12,74 eura dosahuje 87,26 eura. Od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku sa odpočítava 18 % rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. Na vianočný príspevok pritom bude mať v tomto roku nárok viac penzistov ako vlani. Môže za to rast priemernej mzdy na Slovensku. Výška dôchodku totiž nesmie presiahnuť 60 % vlaňajšej priemernej mzdy na Slovensku. Kým v minulom roku táto hranica bola na úrovni 494,4 eura, v tomto roku vďaka rastu priemernej mzdy stúpa na 514,8 eura. 


Krátko po 19:00 predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini ukončil šiesty rokovací deň 53. schôdze parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona