Vláda podľa ľudovcov odmietla pri Tešedíkove základné princípy demokracie

NETKY.SK • 18 Október 2013, 11:36 • 2 min
Vláda podľa ľudovcov odmietla pri Tešedíkove základné princípy demokracie

BRATISLAVA - Len politici, ktorí odmietajú základné princípy demokracie, dokážu nepovoliť zmenu názvu obce Tešedíkovo na Pered.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to lídri Ľudovej platformy Béla Bugár (Most-Híd), Ján Figeľ (KDH) a Pavol Frešo (SDKÚ-DS). Pripomínajú, že za zmenu názvu sa v platnom miestnom referende prihlásila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov z obce. Vláda im nevyhovela. "Obec teda splnila všetky zákonom stanovené podmienky na zmenu názvu obce a so svojou žiadosťou sa obrátila na Ministerstvo vnútra SR. Ministerstvo navrhlo vláde SR odmietnuť zmenu názvu s odôvodnením, že názvy obcí musia byť v štátnom jazyku. Je zarážajúce, že názvom obce sa priraďuje národnosť," píšu šéfovia strán Ľudovej platformy v spoločnom vyhlásení. Poukazujú, že názov Pered sa spomína už od roku 1237 a pôvod tohto názvu je slovanský.

Ľudovci varujú, že hoci kabinet dnes nerešpektuje len vôľu obyvateľov Tešedíkova, "v budúcnosti sa tento spôsob arogancie moci môže rozšíriť na celé Slovensko". "Takýto stav nemôžeme tolerovať. Je hrozbou pre každého jedného občana Slovenskej republiky," píšu v spoločnom vyhlásení Bugár, Figeľ a Frešo.

Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) po tohtotýždňovom rokovaní vlády odmietol, že by kabinet ignoroval referendum občanov. "Zákony hovoria jasnou rečou, že názvy obcí musia byť v štátnom jazyku. Tento názov, ktorý navrhovali obyvatelia Tešedíkova, je pôvodný maďarský názov, a to náš zákon nepripúšťa," zdôraznil s tým, že by sa k nemu nebolo vhodné vracať, podobne, ako sa Bratislava nezmení na Pozsony.

V súčasnosti sa Pered zachováva ako označenie v maďarskom jazyku v prílohe nariadenia vlády. Ním sa vydal zoznam obcí, v ktorých občania SR patriaci k národnostnej menšine tvoria najmenej 20 percent obyvateľstva obce. Zásadné výhrady k zmene mala stála názvoslovná subkomisia Terminologickej komisie ministerstva vnútra. Podľa nej by sa tým porušil zákon o obecnom zriadení a o štátnom jazyku SR. So stanoviskom subkomisie súhlasilo aj ministerstvo kultúry. To pripomenulo, že oficiálne názvy obcí sa určujú výlučne v štátnom jazyku pri súčasnom rešpektovaní spisovnej normy slovenského jazyka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona