Vláda podľa KDH po zvýšení minimálnej mzdy neupravila tarify

NETKY.SK • 20 Január 2016, 10:32 • 2 min
Vláda podľa KDH po zvýšení minimálnej mzdy neupravila tarify

BRATISLAVA - Vláda síce od nového roka zvýšila minimálnu mzdu, ale podľa podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej adekvátne tomu neupravila stupnicu platových taríf pri práci vo verejnom záujme. Ako povedala Szitová v stredu pre agentúru SITA, pri týchto platových tarifách sú platy stále pod výškou minimálnej mzdy.

slovakia

left justify in out

"Kategorizácia so sumami pod hranicou minimálnej mzdy pôsobí tragikomicky. Vyzývame premiéra a vládu, aby nehrali na ľudí divadlo so sociálnymi balíčkami. Upravte legislatívu tak, aby zodpovedala výške minimálnej mzdy pre zamestnancov vo verejnom záujme. Ľudia si zaslúžia spravodlivú odmenu,“ vyhlásila Szitová.


Podpredsedníčka KDH zároveň upozornila, že zamestnávateľ má plat v podhodnotenej tabuľke zamestnancovi pracujúcemu vo verejnom záujme dorovnať do výšky minimálnej mzdy, teda všetkým rovnako. "Znamená to, že zamestnanec s väčšou zodpovednosťou, napríklad ekonómka, a dlhšou praxou bude mať v konečnom dôsledku plat rovnaký ako zamestnanec v menej náročnej práci. Všetci budú mať plat dorovnaný do výšky minimálnej mzdy 405 eur,“ zdôraznila.


Sľuby a balíčky vlády sú podľa Szitovej divadlom, ale realita je iná. "Živnostníci musia z vyššej minimálnej mzdy odvádzať vyššie odvody, štát si však povinnosti voči svojim zamestnancom neplní. Premiér a vláda robí na ľudí divadlo,“ uviedla. Podľa nej to dokazuje práve ňou kritizované nariadenie vlády o platoch zamestnancov vo verejnom záujme. Týka sa to nepedagogických zamestnancov v školstve, ale aj všetkých zamestnancov vo verejnom záujme, teda školníkov, upratovačiek, kuchárok, ako aj ekonomických a administratívnych zamestnancov.


Platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe sa od začiatku tohto roka zvýšili o 4 %. Zvýšenie platov v štátnej a verejnej službe si z tohtoročného štátneho rozpočtu vyžiada 148 mil. eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies