Vláda podľa KDH nerieši príčiny nezamestnanosti mladých

NETKY.SK • 5 Február 2014, 10:45 • 2 min
Vláda podľa KDH nerieši príčiny nezamestnanosti mladých

BRATISLAVA - Slovenský plán záruky pre mladých ľudí prináša podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka namiesto istôt získania zamestnania skôr záruky predĺženia výučby.

slovakia

left justify in out

Ako povedal pre agentúru SITA, vládny plán, ktorý v stredu prerokuje kabinet Roberta Fica, nerieši hlavné príčiny vysokej nezamestnanosti mladých, ktorými sú školstvo odtrhnuté od reality a zhoršujúce sa podnikateľské prostredie. "Zámery vlády smerujú skôr k čo najrýchlejšiemu minutiu európskych peňazí ako k ich rozumnému investovaniu do budúcnosti mladých ľudí," povedal. 

Vláda sa na stredajšom rokovaní bude zaoberať návrhom využitia nových peňazí z Európskej únie a štátneho rozpočtu na podporu zamestnanosti mladých. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter predložil zámery v tejto oblasti v rámci bodu Informácia o príprave a prijatí záruky pre mladých ľudí v Slovenskej republike. Prínos viacerých projektov, ktoré navrhuje minister práce, je podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka sporný. Jedným z nich je projekt poradenstva pre mladých nezamestnaných za 6,5 milióna eur ročne. Peniaze majú dostávať poradcovia mladých nezamestnaných, ktorí ich majú "koučovať pri ich prechode do sveta práce" a radiť im pri výbere vhodnej ponuky zamestnania. "Neviem, na aké poradenstvo sa tie milióny minú, keď podľa štatistík Ústredia práce pripadá na jedno voľné miesto 67 uchádzačov o zamestnanie. Možno im budú radiť, ako sa lepšie strkať lakťami. Tento projekt vyzerá šitý skôr na mieru poradcom ako mladým nezamestnaným," zdôraznil Moravčík. 

Ministerstvo práce chce tiež podľa Moravčíka pokračovať v projekte manipulácie štatistík nezamestnanosti mladých cez vytváranie dočasných pracovných miest z eurofondov. Upozornil, že ho skrylo pod názov Šanca pre mladých na zamestnanie. "Spolu s ďalšou aktivitou je naň vyčlenených až 45 miliónov eur. Budú to ďalšie pracovné miesta na jeden a pol roka. Smeru možno pomôžu do volieb, ale nezamestnanosť mladých sa potom opäť výrazne zhorší. Zneužitých môže byť aj 10 miliónov eur na podporu start-upov. Pri nich totiž hrozí, že cez nastrčených študentov budú získavať biznismeni v pozadí dotácie na svoje riskantné plány,“ zdôraznil podpredseda KDH. 

Medzi zmysluplné aktivity patrí podľa Moravčíka zavádzanie duálneho vzdelávania a praxe v školách. "Vyzerá to však tak, že veľká časť z miliónov pre mladých sa vyhodí na nezmyselné projekty, na manipuláciu štatistík a na obohatenie vyvolených na úkor mladých nezamestnaných," povedal s tým, že ak by minister práce chcel skutočne pomôcť mladým ľuďom, tak by tento veľký balík peňazí použil na zmenu školstva z teoretického na praktické, na zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku a na odvodové prázdniny pre tých mladých, ktorí už zápasia s nezamestnanosťou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies