KDH stiahlo návrh zákona o ochrane subdodávateľov

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 16:56 • 2 min
KDH stiahlo návrh zákona o ochrane subdodávateľov

BRATISLAVA - Národná rada SR nehlasovala o tom, či návrh zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní, ktorý predložili poslanci za KDH Ján Hudacký a Ján Figeľ po tretíkrát, prerokuje v druhom čítaní.

slovakia

left justify in out

Hudacký pred hlasovaním bez zdôvodnenia oznámil, že so spolupredkladateľom sťahuje návrh zákona z rokovania a pravdepodobne ho opäť predložia na ďalšiu schôdzu.

 

Poslanec Ján Podmanický (Smer) v rozprave k návrhu zákona o ochrane subdodávateľov oznámil, že bude hlasovať za to, aby sa návrh KDH dostal do druhého čítania a vyzval k tomu aj svojich kolegov. Navrhovaná účinnosť zákona je 1. júla. KDH predtým neuspelo s dvoma návrhmi tohto zákona v auguste 2012 a máji 2013, keď ich poslanci za Smer nepodporili. 

 

Hlavným cieľom návrhu zákona o ochrane subdodávateľov je posilniť platobnú disciplínu pri plnení záväzkov, ktoré vznikajú zo zákaziek vo verejnom obstarávaní. Do právnych vzťahov pri verejnom obstarávaní má zahrnúť aj subdodávateľov. Úspešní uchádzači by mali povinne v zmluvách so subdodávateľmi dohodnúť primerané platobné lehoty, pričom by mali určiť ich maximálnu lehotu splatnosti v závislosti od platobných podmienok dohodnutých s verejným obstarávateľom. Ak úspešný uchádzač lehoty dohodnuté so subdodávateľom nesplní a subdodávateľ si svoje povinnosti splní, ten by mal mať právo o tom informovať verejného obstarávateľa. 

 

V prípade, že úspešný uchádzač napriek výzve obstarávateľa subdodávateľovi v lehote troch mesiacov nezaplatí, obstarávateľ bude povinný zablokovať mu všetky ďalšie platby týkajúce sa zákazky. Ak by tento stav trval šesť mesiacov, úspešný uchádzač by mohol stratiť svoje osobné postavenie vo verejnom obstarávaní a Úrad pre verejné obstarávanie by ho vyškrtol zo zoznamu podnikateľov. Takýto subjekt by tak prišiel o možnosť uchádzať sa o zákazku vo všetkých verejných obstarávaniach na Slovensku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies