Vláda podľa Ľ. Jahnátka pripravuje tichú likvidáciu rezortu hospodárstva

NETKY.SK • 3 December 2010, 12:24 • 2 min
Vláda podľa Ľ. Jahnátka pripravuje tichú likvidáciu rezortu hospodárstva

Vláda podľa Ľ. Jahnátka pripravuje tichú likvidáciu rezortu hospodárstva

slovakia

left justify in out

img

Návrh štátneho rozpočtu na nasledujúci rok významne poddimenzoval potreby Ministerstva hospodárstva (MH) SR. "Bude to znamenať, že rezort nebude mať dosť peňazí na svoju činnosť," upozornil dnes na pôde parlamentu v rozprave k rozpočtu exminister hospodárstva a opozičný poslanec Ľubomír Jahnátek (Smer-SD).
      Ak to tak zostane aj v ďalších rokoch, MH nebude môcť plniť úlohy, ktoré mu vyplývajú z kompetenčného zákona. Súčasná vláda tak podľa Jahnátka pripravuje tichú likvidáciu tohto rezortu. "Som prekvapený ministrami a poslancami SaS, že sa slepo pozerajú na túto taktiku ministra financií Ivana Mikloša a že sa nebránia. Je to jasný ťah na voľby v roku 2014, kedy sa SDKÚ-DS takýmito krokmi posilní na úkor svojich koaličných partnerov, v tomto prípade z SaS," vyhlásil opozičný poslanec.
      "Tým, že sme v parlamente aj v politike noví, možno ešte máme trochu ideálov a robíme veci, o ktorých sme presvedčení, že sú správne bez ohľadu na to, či je to zo straníckeho hľadiska plus alebo mínus," reagoval predseda SaS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Richard Sulík. Príkladom je podľa neho presun obchodných radcov z kompetencie ministerstva hospodárstva pod ministerstvo zahraničných vecí. "Som hrdý, že sa dokážeme preniesť cez bežný stranícky rozmer a konať v súlade s vyššími princípmi," dodal Sulík.
      Málo peňazí ide podľa Jahnátka v kapitole rezortu hospodárstva na investičné stimuly či podporu malého a stredného podnikania. Najviac podcenený je však podľa neho Národný jadrový fond (NJF), ktorého cieľom je financovať likvidáciu odstavovaných jadrových zariadení. Tým by podľa exministra mohla byť dokonca ohrozená jadrová bezpečnosť SR.
      S touto kritikou však nesúhlasí minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). "Štyri roky ste boli pritom, keď sa v NJF plytvalo verejnými zdrojmi neuveriteľným spôsobom. Jediným záujmom ministerstva financií teraz je, aby to nepokračovalo a aby sme vedeli, koľko peňazí treba dať na ochranu a nie na kšefty," odkázal Jahnátkovi.
      Poslanec SaS Ľudovít Jurčík pripustil, že v plánovanom financovaní NJF sú určité disproporcie, ale nie je to zďaleka také kritické, aby sa hovorilo o ohrození jadrovej bezpečnosti. "Som stopercentne presvedčený, že to dobre dopadne," reagoval na Jahnátkove vystúpenie. Takisto si nemyslí, že by SaS bola ohrozovaná krokmi SDKÚ-DS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona