Vláda počas prvých sto dní nebojovala s krízou, ale s ľuďmi

NETKY.SK • 15 Október 2010, 07:18 • 2 min
Vláda počas prvých sto dní nebojovala s krízou, ale s ľuďmi

Vláda počas prvých sto dní nebojovala s krízou, ale s ľuďmi

slovakia

left justify in out

img

Napriek tomu, že Smer-SD ponúkol vláde SR pomocnú ruku pri boji s krízou, kabinet Ivety Radičovej počas prvých sto dní v žiadnom prípade nebojoval s touto nepriaznivou ekonomickou situáciou, ale začal chaotický boj s ľuďmi. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico s tým, že Slovensko si takúto vládu nezaslúži.
"Vláda sa rozhodla za dôsledky krízy potrestať radových ľudí. Prvých sto dní potvrdzuje aj jej absolútnu nepripravenosť. Je to jedno zmätočné rozhodnutie za druhým," povedal. Radičovej kabinet označil za vládu jednodňových rozhodnutí, keďže to, čo platí dnes, už neplatí zajtra. "Je to vláda chaosu a zdražovania," podčiarkol.
Lídra Smeru-SD mrzí, že premiérka tento chaos odôvodňuje hrozbou gréckej cesty, keďže tá Slovensku nehrozila. "Naša alternatíva je jasná. Je postavená na hospodárskom raste a nemá nič spoločné so zdražovaním a chaosom. Ich väčšinu rešpektujeme, no našu alternatívu budeme tvrdohlavo presadzovať ďalej," uistil.
Vláda podľa neho prijíma rozhodnutia, ktoré vedú najmä k zníženiu hospodárskeho rastu, k vysokej inflácii a k zmrazeniu platov. "Je veľmi zlé pre SR, že kabinet nemal odvahu pokračovať vo veľkých projektoch. Došlo k definitívnemu rozhodnutiu zastaviť výstavbu národného futbalového štadióna, nebude sa ďalej stavať letisko. Je zrejmé, že vláda sa pripravuje na masívnu privatizáciu," tvrdí Fico. Prekvapilo ho, že sa uvažuje aj o privatizácii Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti. "Je to štátna akciová spoločnosť, ktorá je mimoriadne dôležitá a za posledné štyri roky mala vynikajúce výsledky," zdôraznil.
Za najväčšie negatívum počas prvých sto dní kabinetu označil rozhodnutie ísť najjednoduchšou cestou, a to vytiahnuť peniaze od ľudí, hoci ich môžu nájsť niekde inde. Naopak najpozitívnejšie vníma to, že slovenská verejnosť môže plasticky vidieť, aký je rozdiel v prístupoch sociálnodemokratických strán a v prístupoch pravicových subjektov. "Pozitívne je aj to, že vláda v takom krátkom čase dokázala odignorovať svoj program a predvolebné sľuby, pretože ľudia budú môcť zhodnotiť, ako to mysleli vážne," myslí si.
Podľa Fica si exekutíva musí uvedomiť, že ak bude pokračovať v týchto antisociálnych krokoch, začnú sa ľudia ozývať. "My nie sme za deštrukciu tohto štátu, nie som žiadnym fanúšikom štrajkov. No v kombinácii takýchto vládnych rozhodnutí a sociálnej nespokojnosti bude vláda pod obrovským tlakom a budú prichádzať ďalšie chyby," odvetil na otázku, ako dlho podľa neho kabinet vydrží pokope. Deklaroval, že Smer-SD si ide svojou cestou a tou je víťazstvo v komunálnych a neskôr aj v parlamentných voľbách.
Fico neobišiel ani prezidenta Inštitútu pre verejné otázky (IVO) a politológa Grigorija Mesežnikova, ktorý podľa neho nemal k jeho vláde jediné dobré slovo, no od prvého dňa Radičovej vlády sa k nej stavia absolútne nekriticky a podporuje ju. "Ak si má vláda vypomáhať takýmito nedôveryhodnými ľuďmi, tak už musí byť na tom naozaj veľmi zle," dodal. IVO dnes zverejnil svoju pravidelnú štúdiu, na základe ktorej sa kvalita demokracie na Slovensku po výmene vlád zlepšila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies