Vláda po kritike EK opäť novelizuje zákon o vplyvov na životné prostredie

NETKY.SK • 17 August 2016, 13:53 • 2 min
Vláda po kritike EK opäť novelizuje zákon o vplyvov na životné prostredie

BRATISLAVA - Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť mení legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Vláda dnes schválila novelu zákona, ktorá reaguje na niektoré jej výhrady.

slovakia

left justify in out

Pre nesprávne a neúplné prebratie európskej smernice Slovensko čelí od 2013 infrigementu, teda konaniu o porušení Zmluvy o fungovaní EÚ. Ohrozuje to aj čerpanie eurofondov. Zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie sa už pre to novelizoval v roku 2014. Európska komisia však aj po tom Slovensku vyčítala, že do legislatívy nepremietla všetky otázky, ktoré rieši smernica.

 

Chýbať má napríklad povinnosť developéra brať do úvahy pri výbere z viacerých alternatív aj environmentálne vplyvy či zákonná garancia toho, že verejnosť dostane informácie o možnosti obrátiť sa na súd. Nie všetky pripomienky sú v novom právnom rámci zohľadnené. Novela zákona má v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta platiť od januára 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona