Vláda plánuje cvičenie kolektívnej ochrany členských krajín NATO

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 08:25 • 2 min
Vláda plánuje cvičenie kolektívnej ochrany členských krajín NATO

BRATISLAVA – Cvičenie Ground Pepper 2014 vo výcvikových priestoroch na Lešti a v Kamenici nad Cirochou bude v druhom polroku najväčším podujatím z takmer tridsiatky cvičení zahraničných vojakov u nás. Plán týchto cvičení, ako aj vyslanie slovenských vojakov na podobné podujatia do zahraničia v druhom polroku 2014 dnes posúdi vláda na svojej 113 schôdzi.

slovakia

left justify in out

Na cvičení Ground Pepper 2014, ktoré je zatiaľ naplánované ako cvičenie českých a slovenských jednotiek, si vojaci v zostave mechanizovanej brigády precvičia plnenie úloh podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej ochrane členských krajín NATO. „Takéto cvičenie je pre vojakov výbornou príležitosťou, ako si vzájomne precvičiť zladenie svojich spôsobilostí. Armády musia vedieť spolupracovať, pretože ozbrojené konflikty nepoznajú hranice,“ uviedol začiatkom júna minister obrany Martin Glváč, ktorý sa na cvičení dohodol s českým kolegom Martinom Stropnickým. Podľa Glváčových vtedajších slov by boli radi, keby sa toto cvičenie podarilo rozšíriť ešte aj o účasť krajín V4 a možno aj ostatných aliančných partnerov. 

 

Rezort spravodlivosti by sa chcel pustiť do dlhšie plánovanej rekonštrukcie objektov a signálno-bezpečnostnej techniky väzenia v Dubnici nad Váhom. Zbor väzenskej a justičnej stráže už v marci 2012 odhadol predpokladané náklady stavby na vyše 6 miliónov eur. Ministerstvo si chce nechať dnes odsúhlasiť obstarávanie stavby vládou. Stavbou chcú riešiť dlhodobú nepriaznivú situáciu v zabezpečení ubytovacích kapacít pre odsúdených, ktorých počet stále rastie, ako aj kritickú situáciu v stave signálno-bezpečnostnej techniky v dubnickom ústave. "Nepriaznivým stavom ubytovacej časti väzenských objektov v spojení s nevyhovujúcim technickým stavom signálno-bezpečnostnej techniky vznikajú reálne riziká ohrozujúce bezpečnosť, ktoré väzenský personál nedokáže za daných podmienok v plnom rozsahu účinne eliminovať,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti v predkladacej správe. 

 

Väzenie má v súčasnosti ubytovaciu kapacitu 516 miest. Je v ňom päť ubytovacích objektov, v ktorých sú odsúdení umiestnení v 28 miestnostiach s kapacitou od deväť do 19 lôžok. Na disciplinárne tresty je určených päť ciel so siedmimi lôžkami. Stavbou chcú ekonomicky prijateľným riešením zvýšiť ubytovaciu kapacitu ústavu o 160 miest a tým zabezpečiť odsúdeným zákonom stanovenú minimálnu ubytovaciu plochu 3,5 metra štvorcového na jednu väznenú osobu a plne funkčný a primeraný bezpečnostný štandard ochrany ústavu. V stavbe sú okrem ubytovacích priestorov navrhnuté aj priestory na kultúrno-osvetovú prácu, vzdelávanie a duchovnú starostlivosť. Súčasťou rekonštrukcie je aj výstavba časti ohradového múru, vybudovanie novej strážnej veže a nového vchodu do ústavu v súlade s platnou koncepciou bezpečnosti. Neoddeliteľnou súčasťou plánovaných prác v objektoch je aj rekonštrukcia signálno-bezpečnostnej techniky ústavu. 

 

Kabinet dnes príjme stanovisko k návrhu novely zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja, ktorú predložila skupina poslancov strany Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka a Ľubica Rošková. Chcú dosiahnuť úpravu systému posudzovania žiadostí na poskytnutie grantov na riešenie projektov výskumu a vývoja, o ktoré sa žiadatelia uchádzajú na základe verejných výziev. Žiadatelia o granty by po novom mali 14-dňovú lehotu, počas ktorej by mohli odstrániť prípadné technické nedostatky žiadosti.Novelu už parlament posunul do druhého čítania, minister školstva navrhuje súhlasné stanovisko vlády. 

Právna úprava sa vzťahuje napríklad na posudzovanie žiadostí podaných na základe verejných výziev Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV), ktorá je hlavnou grantovou agentúrou pre výskum a vývoj v Slovenskej republike. Podľa terajšej legislatívy sa v prvej fáze hodnotia podané žiadosti na základe technických a formálnych náležitostí, pričom pravidlá sú nastavené tak, že poskytovateľ automaticky vyradí všetky žiadosti, ktoré nesplnia tieto technické podmienky. "Táto úprava sa v praxi javí ako príliš prísna. Tým, že sa žiadateľovi neumožňuje opraviť prípadné technické nedostatky žiadosti, hrozí, že v rámci verejných výziev budú zbytočne vyraďované projekty, ktoré ponúkajú kvalitné výskumné a vývojové riešenia, ale podľa platnej legislatívy musia byť poskytovateľom z hodnotenia automaticky vyradené," vysvetľujú poslanci Smeru-SD. Preto v novele navrhujú v rámci posudzovania splnenia technických podmienok zaviesť štandardnú 14-dňovú lehotu, počas ktorej sa umožní žiadateľom odstrániť prípadné technické nedostatky žiadosti. Žiadosť o grant tak vyradia až v prípade, ak žiadateľ neodstráni nedostatky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona