Vláda ostrovného štátu Vanuatu vyhlásila po cyklóne stav núdze

NETKY.SK • 15 Marec 2015, 09:18 • 2 min
Vláda ostrovného štátu Vanuatu vyhlásila po cyklóne stav núdze

SYDNEY - Vláda ostrovného štátu Vanuatu vyhlásila stav núdze v provincii Shefa, v ktorej sa nachádza hlavné mesto Port Vila, po tom, čo sa cez súostrovie v piatok prehnala ničivá tropická víchrica Pam. Tá si vyžiadala najmenej šesť ľudských životov a zanechala za sebou rozsiahle materiálne škody. Uviedla to agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ nepotvrdené údaje hovoria o najmenej 44 obetiach. Humanitárni pracovníci, ktorí cez víkend začali s mapovaním škôd, sa obávajú, že počet obetí bude stúpať, nakoľko doteraz boli známe údaje len z oblasti okolo hlavného mesta. Obavy sú najmä o menšie odľahlé ostrovy.
      

Prezident ostrovnej krajiny Baldwin Lonsdale, ktorý je v súčasnosti v Japonsku na konferencii OSN k predchádzaniu škôd pri živelných pohromách, v sobotu vyzval svet na pomoc spustošenej krajine. "Dnes sa vám prihováram s veľmi ťažkým srdcom. Neviem, aký dopad mal v skutočnosti cyklón Pam na Vanuatu, nakoľko ešte nemáme potvrdené správy. V mene vlády a obyvateľov Vanuatu sa obraciam na globálne spoločenstvo, aby podalo pomocnú ruku v súvislosti s touto pohromou," citovala prezidenta spravodajská stanica CNN.
      

Životy ľudí na ostrovoch a práca humanitárnych pracovníkov sú komplikované skutočnosťou, že mnohé z ciest ostávajú neprejazdné kvôli popadaným stromom a obyvatelia sú odrezaní od dodávok pitnej vody a elektriny.
      

Agentúra Reuters dodáva, že zatvorené je aj letisko v hlavnom meste Port Vila. Úrady však dúfajú, že počas nedele sa podarí letisko aspoň čiastočne sprístupniť pre lietadlá s humanitárnou pomocou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies