Vláda odsúhlasila zavedenie minimálneho dôchodku

NETKY.SK • 18 Február 2015, 11:19 • 2 min
Vláda odsúhlasila zavedenie minimálneho dôchodku

BRATISLAVA - Vláda v stredu schválila návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má od začiatku júla tohto roka na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok. Pre ľudí, ktorí počas života získali 30 rokov dôchodkového poistenia, by mal minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura.

slovakia

left justify in out

Suma minimálnej penzie sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia budúci rok predstavovala 340,8 eura.

 

Ako po rokovaní vlády uviedol premiér Robert Fico, týmto opatrením sa zavedie historicky nový inštitút do systému sociálneho poistenia. Bude sa podľa neho týkať 75 tisíc dôchodcov, ktorí budú mať vyšší dôchodok, ako ho mali doteraz v kombinácii so sociálnymi dávkami. "Som rád, že sme urobili tento významný krok," povedal. Minimálny dôchodok podľa premiéra zagarantuje to, že človek, ktorý pracuje a má odpracovaných 30 rokov, sa nemôže prepadnúť do sociálnej siete. "Je to motivujúci prvok z hľadiska budúcnosti, aby ľudia mali záujem pracovať," povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. 

 

Ak sa podľa strany Most-Híd nenapravia chybné nastavenia v dvojpilierovom dôchodkovom systéme, je vládou schválený návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok, iba marketingovým ťahom. "Strana Most-Híd nemá v princípe so zavedením minimálneho dôchodku problém, v aktuálnej situácii ale tieto kroky vlády považuje za krátkozraké," uvádza sa v stanovisku strany. Podľa strany Most-Híd je nutné opraviť zlé nastavenie dvojpilierového dôchodkového systému, zastaviť neprimerané krátenie dôchodkov z prvého piliera a zmeniť spôsob výplaty peňazí z druhého piliera. "V opačnom prípade budú minimálne dôchodky, tak ako ich dnes navrhuje Smer, pre súčasných mladých len fantáziou," tvrdí strana Most-Híd. 


Poberateľ minimálnej penzie po zavedení najnižšieho možného dôchodku už nebude odkázaný na to, aby žiadal úrad práce a sociálnych vecí o dávku v hmotnej núdzi. Suma minimálneho dôchodku má byť v jednotlivých prípadoch o približne 10 eur až 23 eur vyššia, ako je v súčasnosti súčet sumy dôchodku a dávky v hmotnej núdzi, na ktorú má penzista nárok. Sumy minimálneho dôchodku sa majú každoročne valorizovať k 1. januáru, a to podľa vývoja životného minima.


Nárok na minimálny dôchodok má podľa návrhu rezortu práce vzniknúť dovŕšením dôchodkového veku s obdobím dôchodkového poistenia aspoň 30 rokov poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, ktorý je po dovŕšení dôchodkového veku starobným dôchodkom a invalidného dôchodku bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Minimálnu penziu by malo v tomto roku dostávať približne 75 tisíc poberateľov dôchodkových dávok. Zavedenie minimálneho dôchodku si má v druhom polroku tohto roka vyžiadať 16,4 mil. eur a v roku 2016 majú náklady predstavovať 31 mil. eur.


Ministerstvo práce a sociálnych vecí tiež plánuje od 1. januára 2016 zaviesť pre penzistov vyrovnávací príplatok. Jeho cieľom bude dorovnať rozdiel medzi sumami českého starobného dôchodku a slovenského starobného dôchodku a sumou fiktívneho starobného dôchodku, na ktorý by mali ľudia nárok, ak by sa spoločný štát nerozdelil. Má sa to vzťahovať na osoby poberajúce dôchodok zo SR a ČR, ak získali najmenej 25 československých rokov dôchodkového poistenia pred 1. januárom 1993 a získali v období od 1. januára 1993 do 31. decembra 2003 aspoň 1 rok dôchodkového poistenia podľa právnych predpisov SR.


Ministri schválili aj návrh novely zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Novela zákona má umožniť získanie oprávnenia na výchovu a vzdelávanie bezpečnostných technikov aj fyzickým osobám. V súčasnosti totiž zákon obmedzuje poskytovanie vzdelávania bezpečnostných technikov len na právnické osoby a vylučuje z tejto služby fyzické osoby. Novela tiež umožní to, aby výchovu a vzdelávanie mohli zabezpečovať aj iné odborné fyzické osoby, ako len osoby s príslušným preukazom alebo osvedčením na výkon príslušnej činnosti a aby aj iné odborne spôsobilé osoby vo vzťahu k odbornému zameraniu výchovy a vzdelávania mohli byť


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona