Vláda odsúhlasila balík protiteroristickej legislatívy

NETKY.SK • 27 November 2015, 14:57 • 2 min
Vláda odsúhlasila balík protiteroristickej legislatívy

BRATISLAVA – Vláda na svojom dnešnom mimoriadnom rokovaní schválila balík protiteroristickej legislatívy, ktorým Slovensko reaguje na bezpečnostnú situáciu v Európe.

slovakia

left justify in out

V ústave by sa mali meniť maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu. Premiér v tejto súvislosti privítal podporu opozičných predstaviteľov. Zákony vláda do parlamentu predloží v skrátenom legislatívnom konaní, a tak by už budúci týždeň mohli byť navrhované zmeny definitívne schválené. 

 

Návrhy zmien vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou spočívajúcou z veľkej časti v rýchlej výmene spravodajských informácií. Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Táto lehota sa pre orgány činné v trestnom konaní a súdy predĺžila z maximálne päť dní na 10 dní. Navrhujeme v ústave zdvojnásobiť lehoty, keď môžu orgány činné v trestnom konaní a súdy zadržať podozrivého z terorizmu, vysvetlil premiér. Upozornil aj na zavedenie obligatórnej väzby, keď súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom bez uvedenia dôvodov, dodal. Prijímajú sa aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov. 

 

Vláda schválila aj novely upravujúce právomoci polície a spravodajských služieb. V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. Navrhujú aj úpravu použitia špeciálnych technických vecí pri zásahoch. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS. 

 

Premiér odkázal všetkým, ktorí doteraz pochybovali, že je jasný súvis medzi migráciou a hrozbami, ktoré prináša terorizmu. Je evidentné, že spravodajské služby všetkých štátov varujú pred podobnými útokmi, ako sa stali v Paríži 13. novembra. Pri migrácii prišli do Európy státisíce ľudí bez kontroly. „Je možné, že na území Európy je veľké množstvo bojovníkov Islamského štátu. Aj vybavených, aj schopných spáchať podobné teroristické útoky,“ tvrdí Fico. Naďalej podľa premiéra platí, že bezpečnosť SR je pre vládu prioritou a s tým súvisí aj prijímaná protiteroristická legislatíva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona