Vláda odpustila Žiline dlh, kórejskú dedinu bude spravovať štát

NETKY.SK • 7 December 2016, 14:24 • 2 min
Vláda odpustila Žiline dlh, kórejskú dedinu bude spravovať štát

ŽILINA – Vláda dnes schválila definitívny prevod obytného súboru v Krasňanoch pri Žiline z vlastníctva mestskej firmy na spoločnosť ministerstva hospodárstva. Tiež odobrila odpustenie zvyšného dlhu- viac ako troch miliónov eur, ktoré malo mesto vrátiť štátu. Sedem bytoviek a deväť rodinných domov, takzvanú kórejskú dedinu, postavili pre manažérov automobilky Kia v roku 2006 za 17, 573 milióna eur, ktoré si Žilina požičala od štátu.

slovakia

left justify in out

Mesto sa od roku 2014 neúspešne snažilo obytný súbor predať cez verejnú obchodnú súťaž. Ešte v októbri 2014 vláda schválila zníženie dlhu o 5,84 milióna eur a dala tak žilinskej radnici možnosť ponúknuť obytný súbor za nižšiu cenu, no ani s vyvolávacou sumou 11,73 milióna eur mesto neuspelo. Obytný súbor Krasňany má až do roku 2019 v prenájme automobilový závod Kia pri Žiline.


Podľa dnes schváleného návrhu vlády obytný súbor prejde do majetku obchodnej spoločnosti ministerstva hospodárstva MH Invest II. Tá spravuje aj obytný súbor Chorvátsky Grob - Čierna Voda pri Bratislave, ktorý si tiež prenajíma automobilka Kia. Ministerstvo argumentuje, že spoločnosť MH Invest II disponuje odbornými pracovníkmi a skúsenosťami so správou a údržbou obytných súborov.

 

„Týmto krokom by sa mohli najmä znížiť náklady na správu, prevádzku a údržbu oboch obytných súborov, nakoľko by ich zabezpečovala jedna spoločnosť vo vlastníctve štátu, ktorá bude zároveň vlastníkom oboch obytných súborov,“ uvádza v návrhu ministerstvo. Spoločnosť MH Invest II odkúpi obytný súbor v Krasňanoch od žilinskej mestskej firmy OS Krasňany za 8,62 milióna eur bez DPH, teda cenu podľa aktuálneho znaleckého posudku. V súčasnosti Žilina však dlhuje štátu 11,73 milióna eur, preto zvyšných 3,11 milióna eur vláda mestu odpustí. V schválenom návrhu ministerstvo upozorňuje, že realizácia týchto krokov bude mať negatívny dopad na schodok rozpočtu verejnej správy 11,73 milióna eur.


Žilinský primátor Igor Choma už v minulosti upozorňoval, že mesto Žilina nemá s kórejskou dedinou nič spoločné a v podstate bolo len prostredníkom pomoci pri výstavbe závodu automobilky Kia v Tepličke nad Váhom. „Logicky vzaté, mesto s tým v podstate nemá nič spoločné, dokonca mesto nemá ani príjem z daní z nehnuteľností automobilky, pretože závod Kia nestojí na území mesta,“ zdôrazňoval Choma.


Obytný súbor v Krasňanoch postavili v roku 2006 za primátora Jána Slotu na základe uznesenia vlády Mikuláša Dzurindu z roku 2005 o návratnej finančnej výpomoci poskytnutej mestu Žilina vo výške 17, 573 milióna eur. V kórejskej dedine by malo aktuálne bývať približne sto manažérov automobilky Kia. Automobilka ani mestská spoločnosť spravujúca dedinu informácie o využití ubytovacích kapacít neposkytujú, podľa zistení agentúry SITA je obytný súbor obsadený len približne z polovice a okrem zamestnancov spoločnosti Kia Motors Slovakia sú tam ubytovaní aj Kórejčania z ďalších závodov napojených na automobilku Kia. Podľa znaleckého posudku majú v uzavretom a kamerami monitorovanom areáli okrem siedmich bytoviek a deviatich rodinných domov k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou či tenisové kurty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies