Vláda odobrila viac peňazí na kontroly potravín

NETKY.SK • 15 Október 2014, 11:52 • 2 min
Vláda odobrila viac peňazí na kontroly potravín

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) žiada na kontroly potravín vyčleniť zo štátneho rozpočtu 827 790 eur, z čoho 72 tis. eur požaduje na nákup služobných áut pre inšpektorov.

slovakia

left justify in out

Peniaze by mali pokryť vyšší počet kontrol, pre ktoré sa rezort rozhodol po uvalení ruského embarga na dovoz niektorých komodít z krajín EÚ. Predpokladá, že na Slovensko by mohlo prúdiť väčšie množstvo potravín z okolitých štátov, preveriť si chce, či nejde o ilegálne zásielky, prípadne také, ktoré by mohli znamenať pre spotrebiteľa zdravotné riziko. Vyplýva to z Analýzy dopadov sankcií Ruskej federácie na slovenský poľnohospodársky a potravinársky sektor, ktorý schválila vláda.

 

"Ide aj o výkon úradných kontrol potravín, hlavne potraviny živočíšneho pôvodu, ale aj čerstvého ovocia a zeleniny, pôvodom z okolitých členských štátov, kde je predpoklad, že pokiaľ neboli umiestnené na trh Ruskej federácie, je veľmi pravdepodobné, že budú uvádzané aj na slovenský trh," uvádza rezort. Financie by mali stačiť na obdobie septembra až decembra 2014. Do konca roka inšpektori plánujú prekontrolovať približne 12 700 zásielok. 

 

Zvýšený počet kontrol je len jedným z opatrení, ktoré prijal rezort po uvalení ruského zákazu. Najnovšie tiež navrhuje, aby obchodné reťazce týždenne zverejňovali percentuálny podiel predaja jabĺk slovenského pôvodu. Ruské sankcie majú podľa MPRV najvýraznejšie dopady práve na pestovateľov tohto ovocia. Rezort podotýka, že obchodné reťazce deklarovali záujem o zachovanie existujúcich zmluvných vzťahov, priznali však aj tlak na ceny potravín v EÚ v dôsledku narastajúceho prebytku. "Reťazce potvrdili, že urobia maximum pre uprednostňovanie slovenských dodávateľov," konštatuje agrorezort. S reťazcami sa dohodol na pravidelnej výmene informácií o situácii na trhu. 

 

Priame dopady ruských sankcií doteraz nahlásil Mecom Humenné vo výške 3,9 mil. eur, mliekarenské spoločnosti Rajo Bratislava, Senoble Zvolen a Gemermilk Rimavská Sobota uvádzajú škodu 2,3 mil. eur. Podľa MPRV sú však pre Slovensko nebezpečnejšie druhotné dopady, a to pretlak komodít na európskom trhu, ktorý tlačí ceny nadol. Najvýraznejšie to pociťujú pestovatelia paradajok, mrkvy, kapusty, papriky, uhoriek a jabĺk. Ako vyplýva z analýzy, ceny týchto komodít sa znížili v rozmedzí od 20 až do 45 % oproti minulému roku. Ceny mrkvy medziročne poklesli o 42,2 %, kapusty o 45,5 %, rajčiaky sú lacnejšie o 18,3 %, paprika o 21,5 percenta a šalátové uhorky o 24,7 percenta. Najvýraznejšie dopady však podľa agrorezortu pociťujú pestovatelia jabĺk. Súčasné výkupné ceny, ktoré sú na úrovni 15 až 28 centov za kilogram, totižto nepokryjú ich náklady, ktoré sa pohybujú okolo 35 až 55 centov. V prípade mliečneho sektora rezort konštatuje, že krízová situácia sa tu ešte významnejšie neprejavuje, zároveň však podotýka, že je to otázka krátkeho času. 

 

Ministerstvo si už pred časom vyhradilo právo pri neférovom postupe a nadmerných dovozoch citlivých komodít, ktoré by mohli poškodiť domácich výrobcov, pozastaviť tento dovoz. Naďalej plánuje monitorovať situáciu na trhu. Apeluje aj na ministrov, aby nimi riadené inštitúcie odoberali najmä slovenské potraviny. Rovnaký apel smeroval aj na kraje a obce, ktoré majú v svojej pôsobnosti školy, sociálne ústavy či menšie nemocnice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies