Vláda odklepla miliardy eur na modernizáciu armády! Rezort obrany nakúpi vozidlá 8x8 a tanky

NETKY.SK • 8 September 2021, 11:33 • 2 min
Vláda odklepla miliardy eur na modernizáciu armády! Rezort obrany nakúpi vozidlá 8x8 a tanky

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR nakúpi desiatky obrnených vozidiel a viac ako 150 kusov pásovej techniky.

slovakia

left justify in out

Slovensko nakúpi 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8x8 (BOV 8X8) za 332,2 milióna eur. Návrh ministerstva obrany dnes schválila vláda. Rezort navrhuje uskutočniť obstaranie techniky na úrovni vláda – vláda. 

 

To má predstavovať garanciu hlbšej vojenskej spolupráce, pretože sa netýka iba zmluvného vzťahu s výrobcom, ale aj dlhodobého partnerstva so spojeneckou krajinou vzhľadom k zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie vo svete.

 

Výsledným stavom prvej fázy obstarania je nákup 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8x8 s logistickou podporou, trenažérmi a muníciou.

 

Vyzbrojiť by sa tak mali dva stredné mechanizované prápory. Sériová výroba vozidiel a ich postupné dodávky sú naplánované na roky 20232025.

Odhad nákladov na zabezpečenie prvej fázy projektu predstavuje čiastku cca 332 miliónov eur. Cena za jeden kus normálneho typu vozidla by mala byť 4 milióny eur, tých chce vláda nakúpiť 60 kusov.

 

Odhadovaná suma za jeden kus veliteľského typu vozidla BOV 8x8 je 4,2 milióna eur, ktorých by malo mať Slovensko 6. Rezort navrhuje obstarať aj 10 kusov ambulantných typov vozidiel 8X8, pričom cena jedného kusu je 3,1 milióna eur.

 

Celkové náklady na logistickú podporu, teda náhradné dielce, dielenské špeciálne prostriedky, trenažéry a výcvik by mali byť podľa návrhu 15 miliónov eur, rovnako ako aj náklady na muníciu.


Vláda dnes schválila aj nákup 152 kusov pásovej techniky, ktorej predpokladané náklady predstavujú 1,739 miliardy eur s DPH, z toho samotné vozidlá by mohli stáť 1,447 miliardy eur.  Obstarávanie sa má uskutočniť formou vláda - vláda.

 

Proces sa má začať do konca septembra a vyhodnotenie zaslaných ponúk má rezort predložiť na vládu do konca júna 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies