Vláda odhlasovala zvýšenie dolnej sadzby DPH

NETKY.SK • 26 Máj 2011, 10:09 • 2 min
Vláda odhlasovala zvýšenie dolnej sadzby DPH

Vláda odhlasovala zvýšenie dolnej sadzby DPH

slovakia

left justify in out

img

Už na budúci rok by sa znížená sadzba DPH mala v Českej republike zvýšiť z dnešných desať na prechodných 14 percent, a od roku 2013 na 17,5 percenta. V roku 2013 by sa mala zároveň štandardná sadzba DPH znížiť zo súčasných 20 na 17,5 percenta. Rozhodla o tom dnes česká vláda premiéra Petra Nečasa (ODS).
      Predpokladaný výnos zmeny sadzby DPH je ministerstvom financií odhadovaný na 926 miliónov eur a má slúžiť na financovanie dôchodkovej reformy. Zvýšenie dolnej sadzby DPH sa v Česku odrazí na skokovom zvýšení cien potravín, liekov, novín, kníh, vstupeniek na kultúrne podujatia, ubytovacích služieb a služieb spojených s bývaním vrátane elektrickej energie, dodávky tepla a vody.
      Zmena DPH má spôsobiť asi dvojpercentné zvýšenie životných nákladov. Dôchodcom a rodinám s deťmi chce vláda vyššie náklady kompenzovať.
      "Táto krajina potrebuje reformy, potrebuje reformu dôchodkového systému, potrebuje reformu zdravotníctva. O dôchodkovej reforme sa diskutuje prakticky desať rokov. Desať rokov sa neustále, znova a znova, diskutuje. Už musí prísť vláda, ktorá bude mať odvahu tie konkrétne kroky skutočne spraviť a nie o nich zdĺhavo diskutovať. Pretože v tej diskusii sa neobjavuje žiaden nový prvok, žiaden nový parameter, žiadna nová skutočnosť," argumentuje premiér Nečas.
      Zámer vlády je terčom sústrednej kritiky opozície. Česká sociálna demokracia varovala, že reformné kroky vlády, ak prejdú aj parlamentom, sa v budúcnosti, po ďalších parlamentných voľbách, pokúsi zvrátiť.
      "Je to rozhodnutie v štýle 'Jánošík naruby', to znamená, že opäť sa berie stredne- a nízkopríjmovým skupinám, aby si ľudia s najvyššími príjmami mohli previesť časť prostriedkov na súkromné penzijné sporenie. Iný dôvod táto transakcia nemá. Okrem Českej republiky a Dánska žiadna iná krajina v EÚ nebude mať jednu sadzbu DPH. Jedna sadzba je v Európe celkom extrémnou výnimkou," reagoval predseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
      "Stúpnu výrazným spôsobom výdavky stredne- a nízkopríjmových domácností, ale zvýšia sa aj výdavky v oblasti školstva a zdravotníctva. Vláda týmto svojím rozhodnutím prehĺbi deficit – a to nielen v systéme zdravotného poistenia, ale aj deficit vo výdavkoch a príjmoch ministerstva školstva. Súčasne vláda prehĺbi deficit v hospodárení obcí a krajov, pretože vláda znižuje podiel obcí a krajov na rozdelení DPH, ale vôbec nerieši zvýšené výdavky v regionálnom školstve, doprave a v zdravotníctve, ktoré toto rozhodnutie o zjednotení DPH vyvolá," dodal líder českej parlamentnej opozície.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies