Vláda neznižuje svoje výdavky, miesto toho likviduje samosprávy

NETKY.SK • 22 November 2015, 15:46 • 2 min
Vláda neznižuje svoje výdavky, miesto toho likviduje samosprávy

BRATISLAVA - Vláda by mala pri konsolidácii verejných financií znižovať svoje výdavky. Myslí si to SDKÚ-DS, podľa ktorej to súčasný kabinet ale nerobí. Konsoliduje podľa šéfa SDKÚ-DS Pavla Freša len tým, že vytiahla stámilióny z druhého dôchodkového piliera, zvýšila dane a aj samosprávam nadiktovala uťahovanie opaskov.

slovakia

left justify in out

"Všetky peniaze, ktoré vláda používa na svoje pseudosociálne balíčky, sú vytiahnuté z peňaženiek alebo dôchodkových účtov budúcich penzistov," upozorňuje SDKÚ-DS, ktorej sa nepozdáva ani škrtenie samospráv. Frešo hovorí v súvislosti s opatreniami vlády o likvidácii samospráv.

 

"Sú povinné financovať školy, opravy ciest, odvoz odpadu, platiť mestskú políciu či pouličné osvetlenie. Zároveň spolufinancujú rozvojové projekty pre svojich obyvateľov," pripomína Milan Roman z SDKÚ-DS. Dodal, že vláda však starostom a primátorom na tieto kompetencie nedáva dosť peňazí. Zároveň im podľa neho bráni využiť situáciu na finančnom trhu a rozumne investovať cez úvery s výhodnými úrokovými sadzbami.

 

Podľa SDKÚ-DS je nevyhnutné, aby vláda pristúpila ku skutočným konsolidačným opatreniam v prvom rade na svojej spotrebe a rozviazala ruky primátorom a starostom. "Zároveň je nutné, aby štát samosprávam dofinancoval všetky kompetencie, ktoré preniesol na ich plecia. Tým sa pominú dôvody na to, aby štatutári miest a obcí hľadali príjmy do verejnej kasy, ktoré môžu byť na hrane zákona," dopĺňa SDKÚ-DS.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies