Vláda nesúhlasí s prijatím uznesenia NR SR k nevymenovaniu Čentéša

NETKY.SK • 16 Január 2013, 12:41 • 2 min
Vláda nesúhlasí s prijatím uznesenia NR SR k nevymenovaniu Čentéša

Vláda nesúhlasí s prijatím uznesenia NR SR k nevymenovaniu Čentéša - Politika Opozícia považuje dôvody Ivana Gašparoviča na Čentéšovo nevymenovanie za neobhájiteľné. Mimoriadna schôdza NR SR, na ktorej sa malo hovoriť o nevymenovaní zvoleného kandidáta na

slovakia

left justify in out

imgOpozícia považuje dôvody Ivana Gašparoviča na Čentéšovo nevymenovanie za neobhájiteľné.

Mimoriadna schôdza NR SR, na ktorej sa malo hovoriť o nevymenovaní zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša prezidentom Ivanom Gašparovičom, sa skončila hneď na začiatku. Poslanci vládneho Smeru-SD dodržali slovo a za program rokovania nezahlasovali. To sa následne skončilo.

Opozícia na neodhlasovanie programu reagovala potleskom. Igor Matovič (OĽaNO) sa vzápätí postavil za rečnícky pult s ampliónom, kde tento postup Smeru-SD kritizoval. Zároveň vyhlásil vlastnú protestnú schôdzu. 

Za program mimoriadnej schôdze bolo len 59 poslancov zo 134 prítomných. Kladne hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci, okrem Márie Ritomskej (OĽaNO), ktorá sa zdržala. Poslanci Smeru-SD boli proti.

V súvislosti s nevymenovaním Čentéša opozícia pripravuje aj obžalobu hlavy štátu za úmyselné porušenie ústavy. Podanie návrhu iniciovala SaS, pridali sa aj KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, OĽaNO nie. Fico s obžalobou nesúhlasí.

"Majme aspoň trochu úcty k tomuto štátu a k najvýznamnejším funkciám v tomto štáte. Nehovorím o Ivanovi Gašparovičovi, ale o funkcii prezidenta SR. To kam dôjde, ak nebude ani elementárny rešpekt, úcta? Čo ten prezident ukradol päť miliárd dolárov alebo eur alebo niekoho zavraždil?" pýtal sa vo štvrtok (10.1.) Fico. Pripomenul, že prezident Ivan Gašparovič pri nevymenovaní Čentéša neurobil nič iné, len využil možnosti, ktoré mu dáva výklad Ústavného súdu SR.

Vláda nesúhlasí s prijatím uznesenia Národnej rady (NR) SR k nevymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora (GP).

Neobhájiteľné dôvody

Opoziční poslanci považujú dôvody prezidenta SR Ivana Gašparoviča na Čentéšovo nevymenovanie za neobhájiteľné. NR SR mala dnes prijať uznesenie, v ktorom by vyjadrila vážne znepokojenie, že hlava štátu bez zákonných dôvodov nevymenovala Národnou radou riadne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora. Exekutíva to označila za rýdzo politickú deklaráciu, ktorou by si parlament osoboval právo, ktoré prináleží jedine Ústavnému súdu (ÚS) SR.

Ako vláda poukazuje vo svojom dnešnom stanovisku, podľa Ústavy SR je vymenovanie alebo nevymenovanie zvoleného kandidáta na funkciu generálneho prokurátora zvrchovaným právom prezidenta, ktorého výkon je okrem samotnej ústavy limitovaný uznesením ÚS SR z 24. októbra minulého roka.

Kabinet rešpektuje a nespochybňuje rozhodnutie najvyššieho ústavného činiteľa nevymenovať Čentéša, ktoré oznámil predsedovi NR SR listom z 28. decembra 2012. Upozorňuje na to, že jedine Ústavný súd je oprávnený konštatovať, či prezident využil svoje právo v intenciách uznesenia ÚS. 

Na jeho základe môže nevymenovať kandidáta len z dôvodu, že nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie, alebo pre závažnú skutočnosť vzťahujúcu sa na osobu kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť táto osoba vrcholným predstaviteľom, alebo spôsobom, ktorý nebude v rozpore so samotným poslaním tohto orgánu, ak by v dôsledku tejto skutočnosti mohol byť narušený riadny chod ústavných orgánov."Prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné," uvádza sa v minuloročnom uznesení ÚS SR.

Opozícia podpísala obžalobu prezidenta

Opozícia dnes podpísala návrh na podanie obžaloby prezidenta SR za úmyselné porušenie Ústavy SR. Prezident SR Ivan Gašparovič sa ho mal dopustiť nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Do Národnej rady SR podá opozícia návrh vo štvrtok 17. januára. Na podanie, ktoré iniciovala SaS, bolo treba 30 poslaneckých podpisov. Podporili ho okrem liberálov aj KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a časť poslancov OĽaNO.

Opozícia sa v dokumente podľa Martina Poliačika (SaS) snaží dokázať, že prezident SR v prípade Čentéša zásadne menil názor v čase, bol si vždy vedomý svojich kompetencií, a rozhodol sa porušiť ústavu. Porušenie vidí opozícia v dvoch veciach. V neprimeranej lehote, v ktorej prezident rozhodol, a tiež to, že prezident prekročil svoje právomoci.

"Osemnásť mesiacov je trikrát viac ako najdlhšia iná lehota na vymenovanie kohokoľvek, predtým bola najdlhšia lehota šesť mesiacov. Takže prezident celkom určite nerozhodol v primeranom čase," tvrdí Poliačik.

Hranicu prekročila hlava štátu podľa neho tým, že sa pre nevymenovanie Čentéša rozhodla na základe skutočností, ktoré sa týkali voľby a nie osoby kandidáta samotného. "A tiež prihliadal k profesijnému pochybeniu, ktoré ale nemalo za následok žiadne disciplinárne ani kárne stíhanie, tzn. ani samotní prokurátori ho nepovažujú za taký závažný moment, aby mohol slúžiť ako podklad k nevymenovaniu kandidáta na generálneho prokurátora," doplnil Poliačik, ktorý vidí malú šancu, že by sa obžaloba mohla z parlamentu dostať až na Ústavný súd SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona