Vláda nesúhlasí s opozičným návrhom na odvolanie ministra Žigu

NETKY.SK • 9 December 2015, 12:10 • 2 min
Vláda nesúhlasí s opozičným návrhom na odvolanie ministra Žigu

BRATISLVA – Pokus opozície o vyslovenie nedôvery ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi je neodôvodnený, opiera sa o nepravdivé a nepodložené tvrdenia. Uvádza sa to vo vládnom stanovisku k návrhu opozície na odvolanie ministra pre kauzu kompy na Dunaji.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes vyjadrila nesúhlas s opozičným návrhom, považuje ho za súčasť predvolebnej kampane opozície. Podľa materiálu, ktorý predložil premiér Robert Fico, to dokazuje fakt, že opoziční poslanci podali návrh, hoci boli upozornení, že minister životného prostredia požiadal aj o nezávislú kontrolu Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad.

„Je zjavné, že pokus skupiny poslancov Národnej rady SR o odvolanie ministra životného prostredia je prejavom účelového úsilia opozície diskreditovať úspechy vlády SR v rezorte životného prostredia pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami,“ uvádza materiál.

 

Podpisy za iniciovanie mimoriadnej schôdze parlamentu odovzdali opoziční poslanci 4. decembra. Žiadajú, aby Žiga vysvetlil všetky pochybnosti súvisiace s týmto prípadom. Vláda odmietla ich argument, že verejné obstarávanie na prevádzkovanie kompy Vojka-Kyselica bolo zmanipulované.

 

Dôvodom pre obstaranie kompy bola podľa materiálu pomoc obyvateľom obcí, ktorých doprava sa skomplikovala vybudovaním Vodného diela Gabčíkovo. Tí dlhodobo a opakovane upozorňovali, že stará kompa sa pravidelne kazila, nezvládala premávku pri hmle a silných vlnách, často nepremávala a vyžadovala si opravy.

 

Podnik Vodohospodárska výstavba obstaral novú, výkonnejšiu kompu, ktorú obyvatelia dotknutého regiónu pozitívne oceňujú, konštatuje materiál. Zdôrazňuje, že zmluva o jej prevádzke bola uzatvorená so spoločnosťou, ktorá uspela v transparentnej medzinárodnej súťaži. Úmysel jej obstarania bol mediálne známy už od roku 2013.

 

„Podmienky verejného obstarávania boli vzhľadom na sumu a dĺžku trvania zmluvy primerané a štandardné. Argument neprimeranej výšky zábezpeky je zavádzajúci,“ uvádza materiál. Odmieta argument opozície o údajnom prepojení víťaza súťaže na stranu Smer-SD, ten označil za umelo vykonštruovaný. „Ide opäť len o pokus očierniť vládu SR a je to dôkaz, že opozičným poslancom ide len o predvolebnú kampaň,“ dopĺňa.

 

Vláda nesúhlasí ani s tým, že by zmluva mala byť nevýhodná pre štát. Skutočné ročné náklady na prevádzku predchádzajúcej kompy, ktorú prevádzkoval SVP, boli podľa nej 1,1 milióna eur, a nie 490.000 eur, ako tvrdia opoziční poslanci. „Nová kompa má celkovo o 50 percent vyššiu kapacitu než stará, ročne urobí o 60 percent viac jázd a prepraví o 240 percent viac vozidiel než stará kompa,“ argumentuje.

 

Stanovisko premiéra vysvetľuje, že nárast počtu cyklov prevádzky kompy je aktuálny len do konca roka 2015 v rámci skúšobnej prevádzky. Odmieta, žeby cena služby mala prekročiť sumu 25 miliónov eur. Zmluva totiž stanovuje, že prepravca poskytuje služby v súlade so súťažnou dokumentáciou, kde je táto suma stanovená ako konečná hodnota zákazky.

 

Pre vládu je tiež nepochopiteľný dôvod opozície, ktorá žiada odvolanie ministra pre nepravdivé informácie poskytované občanom Slovenska v reakciách na odhalenie údajne nevýhodnej zmluvy. Osobne sa totiž podľa materiálu vyjadroval k prípadu minimálne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona