Vláda nesúhlasí s návrhom opozície na odvolanie Počiatka

NETKY.SK • 10 December 2014, 16:26 • 2 min
Vláda nesúhlasí s návrhom opozície na odvolanie Počiatka

BRATISLAVA - Vládny kabinet nesúhlasí so snahou opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR odvolať ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Návrh na vyslovenie nedôvery vysvetľuje skupina poslancov viacerými zavádzajúcimi tvrdeniami, ktoré vychádzajú z nepravdivých konštatovaní a dezinterpretácií faktov," konštatuje vláda v dnes prijatom stanovisku.

 

Mimoriadna schôdza parlamentu s týmto bodom sa uskutoční v piatok (12.12.). Opozícia ministrovi vyčíta tender Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), ktorá spadá do pôsobnosti jeho rezortu, na firmu zabezpečujúcu platby mýta cez palivové karty.

 

Hlavným argumentom opozície podľa kabinetu je, že kritériá súťaže boli stanovené účelovo, čím sa podľa ich tvrdenia neuskutočnila legitímna súťaž. Vláda však trvá na tom, že celý proces verejného obstarávania bol transparentný a legitímny, realizovaný bez jedinej otázky k súťažným podkladom, akejkoľvek žiadosti o vysvetlenie súťažných podkladov, námietky alebo revízneho postupu. Podmienky účasti umožňovali účasť v súťaži mnohým spoločnostiam z EÚ aj zo sveta, čo podľa vlády potvrdzujú verejné vyhlásenia viacerých bankových inštitúcií.

 

Vypísanie súťaže na zabezpečenie platieb elektronického mýta palivovými kartami bolo jednou z podmienok ukončenia konania zo strany Európskej komisie (EK), inak by SR riskovala konanie na Európskom súdnom dvore. "Slovenská republika dokázala Európskej komisii vysvetliť použité postupy a EK vysvetlenie akceptovala," konštatuje vo svojom stanovisku kabinet.

 

Pripomína, že o víťazovi súťaže, firme Paywell, rozhodla najnižšia ponúknutá cena. Ide o účelovú spoločnosť, založenú materskou spoločnosťou Cromwell, čo je podľa vlády bežnou praxou všade na svete. "Aktuálne platný zákon o verejnom obstarávaní neumožňuje vylúčiť uchádzača z účasti na verejnom obstarávaní len na základe teritoriálneho pôsobenia, resp. krajiny registrácie spoločnosti, alebo na základe dátumu vzniku spoločnosti, pokiaľ daný uchádzač splnil podmienky účasti," pripomína kabinet s tým, že v opačnom prípade by išlo o porušenie zákona.

 

Samotný Cromwell pôsobí na slovenskom trhu od roku 2008, pričom ide o najväčšieho súkromného poskytovateľa poštových a doručovacích služieb na Slovensku. Spoločnosť zamestnáva vyše 550 ľudí a v roku 2013 dosiahla obrat takmer 50 miliónov eur. 

 

Vláda tiež pripomína, že v súčasnosti prebieha kontrola tejto súťaže Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO), a to na základe podnetu samotného ministra Počiatka. "Úrad pre verejné obstarávanie je jedinou inštitúciou, ktorá môže zaujať relevantné stanovisko k priebehu celej súťaže," dodáva v schválenom stanovisku kabinet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies