AKTUALIZÁCIA: Vláda neschválila nákup ruských vakcín Sputnik V. Návrh vetovala strana Za ľudí

NETKY.SK • 18 Február 2021, 19:27 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Vláda neschválila nákup ruských vakcín Sputnik V. Návrh vetovala strana Za ľudí

Koaličný partner zabezpečenie adekvátneho množstva vakcíny Sputnik V vetoval. Po štvrtkovom rokovaní vlády to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA (18.2. o 20:22 hod.)

Odpoveď na otázku "čo ďalej" je podľa ministra zdravotníctva očkovanie. Avšak dodávky vakcín v Európskej únii výrazne meškajú a Európska komisia vyzýva členské štáty, aby hľadali iné spôsoby získania vakcín.

 

 

A aj na základe odporúčania odborníkov sa Krajčí rozhodol predložiť na rokovanie vlády návrh na zabezpečenie ruských vakcín Sputnik V. "Uznesenie sa nám nepodarilo prijať, pretože koaličný partner to vetoval," povedal Krajčí.
 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) doplnila, že nie je možné, aby sa vakcína registrovala národne. "Minister zdravotníctva môže sám zo svojho rozhodnutia výnimku schváliť, ale nesmie sa schvaľovať za kolektívne rozhodnutie vlády," povedala Kolíková.

 

Pôvodný článok 

Vláda mala pritom prísľub dodania týchto vakcín do konca februára. Podľa portálu Refresher sa na úvod tlačovej konferencie vyjadril minister zdravotníctva Marek Krajčí, že "tu máme obrovskú prevalenciu britskej mutácie". 

 

img

 

To boli podľa Krajčího pádne dôvody na to, aby na rokovaní vlády predložil návrh na kúpu ruskej vakcíny Sputnik V. S pochopením sa ale nestretol u koaličného partnera Za ľudí, ktorý očkovanie touto vakcínou na Slovensku nepodporoval, pretože Európska lieková agentúra EMA zatiaľ ešte Sputnik V ako bezpečnú vakcínu pre Európu neschválila.

 

"Tak, ako sme čakali pri iných vakcínach na schválenie EMA, tak by sme mali čakať aj v tomto prípade," myslí si šéfka Za ľudí Veronika Remišová. 

 

img

 

"Budúci týždeň sme mohli mať 160 000 dávok," vyjadril sa predseda vlády SR Igor Matovič. Na margo toho ešte dodal, že "sme výrazne mohli zvýšiť imunitu, ale nie, miesto hľadaní riešení sme to povýšili na politiku".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies