Vláda musí podľa Ondruša nevyhnutne zvýšiť minimálnu mzdu

NETKY.SK • 10 September 2015, 10:05 • 2 min
Vláda musí podľa Ondruša nevyhnutne zvýšiť minimálnu mzdu

BRATISLAVA - Mzdy na Slovensku rastú, avšak ich rozloženie je podľa štátneho tajomníka rezortu práce a sociálnych vecí Branislava Ondruša nerovnomerné.

slovakia

left justify in out

"Ukazuje sa, že mzdové rozdiely majú tendenciu sa zväčšovať. Toto všetko je východiskom pre nevyhnutný vládny zásah, ktorým je v trhovom hospodárstve zvyšovanie minimálnej mzdy,“ komentoval Ondruš najnovšie zistenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR prostredníctvom Informačného systému o cene práce (ISCP). Štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí upozorňuje, že medián miezd je na úrovni dvoch tretín priemeru a 10 % najlepšie zarábajúcich má plat v priemere takmer štvornásobne vyšší ako je plat najslabšie zarábajúcich.


Ľudia, ktorí na Slovensku pracovali na plný úväzok bez prerušenia, podľa zistení ISCP zarobili v druhom štvrťroku tohto roka v priemere 969 eur mesačne. Medián má však hodnotu 763 eur. Hodnota mediánu určuje, koľko zarába tzv. stredový zamestnanec. Polovica zamestnancov zarába viac ako medián a polovica zamestnancov zarába od mediánu menej. Na Slovensku pritom podľa ministerstva práce zarába 65 % zamestnancov menej, ako je vykazovaná priemerná mzda, približne tretina zamestnancov má nadpriemerné mzdy. Medzi najhoršie a najlepšie platenými zamestnaniami na Slovensku je štvornásobný rozdiel. Zo všetkých relevantných faktorov vplývajúcich na výšku mzdy zamestnancov má faktor zamestnanie najvýznamnejší vplyv.


Medzi najslabšie odmeňované zamestnania podľa ministerstva práce patria napríklad opatrovatelia, pomocníci v kuchyni, upratovačky, zametači, pánski a dámski krajčíri, predavači jedál za pultom alebo pri okienku, či pomocní pracovníci v sadovníctve a záhradníctve. Ich mesačná mzda pri plnom pracovnou úväzku sa v priemere pohybuje v intervale od 427 eur po 534 eur.


Zamestnania, ktoré sú v priemere najlepšie platené, sú všetky zamestnania vo vedúcich a riadiacich pozíciách. Okrem nich patria do tejto skupiny zamestnaní aj lekári špecialisti, finanční analytici a špecialisti v oblasti finančníctva, poisťovníctva, systémoví analytici, vývojári softvéru, finanční a investiční poradcovia a agenti, špecialisti v oblasti predaja informačných a komunikačných technológií, špecialisti v oblasti reklamy a marketingu, či analytici v oblasti riadenia a organizácie práce. V týchto zamestnaniach sa pohybuje priemerná mzda v intervale od 1 668 eur vyššie.
Štatistické zisťovanie o cene práce ISCP zbiera údaje priamo od zamestnávateľov, výhradne formou elektronického zberu. Na rozdiel od zisťovania Štatistického úradu SR ISCP monitoruje reálne vyplatené mzdy za skutočne odpracovaný čas. Do výsledkov tak nevstupujú priznané, ale nevyplatené mzdy, napríklad ak je zamestnanec v sledovanom období práceneschopný, alebo zamestnankyňa na materskej dovolenke a podobne. Reprezentatívna vzorka zisťovania vykonaného spoločnosťou Trexima Bratislava za 2. štvrťrok 2015 zahŕňa vyše 8-tisíc zamestnávateľov s vyše miliónom zamestnancov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona