Vláda možno nesplní učiteľom všetky požiadavky, naznačuje Most a SNS

NETKY.SK • 3 Apríl 2016, 12:58 • 2 min
Vláda možno nesplní učiteľom všetky požiadavky, naznačuje Most a SNS

BRATISLAVA - Vláda možno nesplní učiteľom všetky požiadavky. Naznačujú to poslanci Národnej rady SR z koaličných strán SNS a Mosta-Híd Anton Hrnko a Gábor Gál.

slovakia

left justify in out

"Máme v prioritách výrazné investície. Niektoré požiadavky ale nie sú celkom reálne. Miera investície bude závisieť od možností štátneho rozpočtu," povedal Hrnko v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike. Požiadavky učiteľov podľa neho treba plniť postupne, ultimáta a štrajky nie sú na mieste. "Pod tlakom sa ešte nič dobré neprijalo," vyhlásil.

 

Gál pripomenul, že Most-Híd pred voľbami podporil štrajk učiteľov a ich požiadavky. "Ale nebude sa dať vyhovieť vo všetkých požiadavkám," doplnil Gál.

 

Martin Poliačik z SaS nesúhlasí s Hrnkovými tvrdeniami o finančných možnostiach rozpočtu. "Minulá vláda dala miliardu na sociálne balíky, financuje vlaky zadarmo, neefektívne bane. Tie peniaze v štáte sú, ale Smer ich minul na nakupovanie voličských hlasov," vyhlásil Poliačik.

 

Opozičný poslanec sa nazdáva, že vláde netreba pri riešení situácie v školstve nechať 100 dní. "Je to tretia vláda Roberta Fica s minimálnymi personálnymi zmenami. Nie je treba nastavovať všetko od nuly," zdôraznil s tým, že požiadavky učiteľov boli známe už pred voľbami a už vtedy bolo jasné, čo treba riešiť okamžite. Poliačik pripomenul potrebu zvýšenia platov učiteľov, zmien vo financovaní školstva a systémových zmien v školstve.

 

"Potrebujeme rapídnu zmenu," doplnil Richard Vašečka z opozičného OĽaNO-NOVA. Na rozdiel od Hrnka podporuje štrajk učiteľov. "Politici nerozumejú ničomu inému, len tlaku, tak nech sa učitelia ozývajú," vysvetlil.

 

Poslanci hovorili aj o zdravotníctve. Hrnko zopakoval, že opozícia má mať zastúpenie v kontrolných orgánoch Všeobecnej zdravotnej poisťovne aj Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zároveň trvá na tom, aby peniaze na zdravotnú starostlivosť išli prioritne na ňu.

 

Poliačik upozornil, že kým v školstve peniaze chýbajú, v zdravotníctve ich je dosť, len sa strácajú. "V zdravotníctve potrebujeme zaplátať diery," povedal s tým, že účasť opozície v kontrolných funkciách je nutné minimum a nie systémová zmena. Nevyhnutné je podľa neho aj odkryť schránkové firmy v zdravotníctve. Aj podľa Vašečku treba zabrániť plytvaniu.

 

Gál avizoval pokračovanie v zverejňovaní zmlúv aj riešenie schránkových firiem. Zároveň si myslí, že sa vláda mala venovať nedostatku zdravotných sestier. "Ministerstvo zdravotníctva by mohlo v systéme nájsť možnosti, aby nám sestry neodchádzali," povedal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies