Vláda ministerstvu: Skúšky nových transportérov treba urobiť do konca roka 2018

NETKY.SK • 15 November 2017, 15:59 • 2 min
Vláda ministerstvu: Skúšky nových transportérov treba urobiť do konca roka 2018

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany musí do konca budúceho roka predložiť vláde informácie o výsledkoch technických a vojskových skúšok jednotlivých prototypov bojových obrnených vozidiel 8x8 a viacúčelových taktických vozidiel 4x4.

slovakia

left justify in out

Materiál má obsahovať aj ďalší postup realizácie ich obstarania, uvádza sa v uznesení k vládou schválenému Návrhu realizácie dodávok vozidiel 8x8 a 4x4 s dôrazom na zapojenie slovenského obranného priemyslu. Ako sa uvádza v komuniké, na základe konzultácií a odporúčaní Ministerstva financií SR uzatvorí ministerstvo obrany zmluvné vzťahy s potenciálnymi dodávateľmi obrnených vozidiel pre slovenskú armádu až po ukončení celého komplexu skúšok a ich vyhodnotení.

Podľa schváleného uznesenia vláda súhlasí s obstaraním do 81 kusov bojových obrnených vozidiel 8x8 a do 404 kusov bojových obrnených vozidiel respektíve viacúčelových taktických vozidiel 4x4 . Svoj súhlas vláda podmieňuje úspešným ukončením výskumu a vývoja prototypov vozidiel s možnosťou spolupráce so strategickým partnerom európskeho a regionálneho významu a úspešným absolvovaním technických a vojskových skúšok.

 

Vláda kladie dôraz na maximálne možné zapojenie slovenského obranného priemyslu podľa vyčlenených rozpočtových prostriedkov Ministerstva obrany SR. Podmienkou je aj to, že pôjde o ekonomicky najvýhodnejšej ponuku. Výška celkovej investície je 1,2 mld. eur postupne počas nasledujúcich 12 rokov.

Bojové obrnené vozidlá 8x8 v počte do 81 ks je navrhované realizovať na základe medzinárodného projektu spoločného výskumu a vývoja prototypu bojového obrneného vozidla 8x8 v spolupráci Ministerstva obrany Slovenskej republiky a Ministerstva obrany Fínskej republiky. Základnou platformou je upravený podvozok bojového obrneného vozidla Patria 8x8 AMV fínskej produkcie prispôsobený podľa požiadaviek OS SR a doplnený modernými prvkami vrátane automatickej zbraňovej stanice, uvádza sa v komuniké.

 

Platforma vozidla Patria (licenčné vozidlo Rosomak) bola základnou platformou už pri rokovaní s Poľskou republikou v rokoch 2014 – 2017. Obdobný postup riešenia vozidla na platforme Patria zvolili pri projektoch bojových vozidiel 8x8 aj iné krajiny (napr. slovinské vozidlo Skov 8x8 Svarun, poľský Rosomak, americký Hovac, juhoafrický Badger). Generálnym zhotoviteľom výskumno-vývojovej úlohy prototypu vozidla ako aj ďalších dodávok vozidiel je navrhnutá spoločnosť KONŠTRUKTA Defence, a. s., Dubnica nad Váhom, ktorá je v 100-percentnom majetkovom vlastníctve štátu. Náklady na vývoj a výskum prototypu vozidla vrátane skúšok, overovacej série vozidiel a sériovej výroby, logistickej podpory v období rokov 2018 – 2024 neprekročia plánovaný limit finančných prostriedkov cca 417 mil. eur.

Obstaranie bojových obrnených vozidiel respektíve viacúčelových taktických vozidiel 4x4 je navrhované realizovať vlastným projektom výskumu a vývoja vozidla s možnosťou spolupráce so strategickým partnerom európskeho a regionálneho významu a využitím výrobných a technologických schopností slovenského obranného priemyslu. Výber strategického partnera bude realizovaný na základe medzinárodných rokovaní a ponúk spolupráce. Za generálneho riešiteľa a nositeľa výskumno-vývojovej úlohy sa takisto navrhuje spoločnosť KONŠTRUKTA Defence. Náklady na vývoj a výskum prototypu vozidla vrátane skúšok, overovacej série vozidiel a sériovej výroby, logistickej podpory v období rokov 2018 – 2029 neprekročia plánovaný limit finančných prostriedkov cca 782,7 mil. eur, uvádza sa v komuniké.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona