Vláda mení pravidlá prerozdeľovania peňazí na žiakov ZUŠ

NETKY.SK • 7 December 2016, 13:29 • 2 min
Vláda mení pravidlá prerozdeľovania peňazí na žiakov ZUŠ

BRATISLAVA - Vláda na dnešnom rokovaní schválila návrh novely nariadenia o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Cieľom návrhu je objektivizovať spôsob prerozdeľovania podielových daní obciam vo vzťahu k financovaniu činnosti základných umeleckých škôl (ZUŠ) v individuálnej a skupinovej forme vzdelávania.

slovakia

left justify in out

Súčasné nastavenie koeficientov vo vzorci na prerozdeľovanie podielových daní totiž nezodpovedalo personálnej náročnosti vzdelávania žiakov základnej umeleckej školy v týchto dvoch formách vyučovania.

 

Obce v súčasnosti dostávajú na žiaka základnej umeleckej školy v individuálnej forme vzdelávania menej peňazí ako potrebujú a naopak na žiaka v skupinovej forme vzdelávania viac peňazí ako potrebujú. Návrh teda spočíva v zmene hodnoty koeficientu na žiaka základnej umeleckej školy, vzdelávajúceho sa v individuálnej forme vyučovania, z hodnoty 11,4 na 14,7.

 

Rovnako mení hodnotu koeficientu na žiaka základnej umeleckej školy, vzdelávajúceho sa v skupinovej forme vyučovania, z hodnoty 7,0 na 4,8. Zmenou hodnôt koeficientov umožní obciam prideľovať vlastným základným umeleckým školám a zriaďovateľom neštátnych základných umeleckých škôl primerané množstvo peňazí s cieľom zabezpečiť kvalitu umeleckého vzdelávania podľa príslušného štátneho vzdelávacieho programu pre základné umelecké školy.


Návrh prerokovalo ministerstvo školstva aj so zástupcami asociácií základných umeleckých škôl a so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska.
Novela nariadenia vlády má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies