Vláda má prerokovať návrh rozpočtu na budúci rok, deficit by mal klesnúť pod 2%

NETKY.SK • 7 Október 2015, 10:09 • 2 min
Vláda má prerokovať návrh rozpočtu na budúci rok, deficit by mal klesnúť pod 2%

BRATISLAVA - Deficit verejných financií by mal v budúcom roku dosiahnuť 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch by mal postupne ďalej klesať, na 0,42 % v roku 2017 a v roku 2018 sa očakáva vyrovnané hospodárenie štátu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z aktuálneho znenia návrhu rozpočtu na roky 2016 až 2018, ktorý by dnes mala prerokovať vláda. Oproti pôvodným východiskám z tohtoročného Programu stability v ňom ministerstvo financií zlepšilo ciele na roky 2017 a 2018.

 

Pri príprave návrhu rezort financií zobral do úvahy aj opatrenia vyplývajúce z vládnych sociálnych balíčkov a ďalšie zmeny legislatívy. Zohľadnená je v ňom aj valorizácia platov vo verejnej a štátnej službe vo výške 4 %. Obsahuje tiež dve nové rezervy, a to rezervu na významné investície a rezervu na výdavky súvisiace s riešením migračnej krízy.

 

Kabinet tiež prerokuje návrh dohody s Úradom vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu o humanitárnom transfere utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, cez územie SR.

 

Tá stanoví podmienky dočasného umiestnenia 250 utečencov v azylovom zariadení migračného úradu ministerstva vnútra v Humennom a ich následného presídlenia do tretích krajín. Výdavky spojené s ich ubytovaním, stravovaním a zabezpečením hygienických potrieb uhradí vláda, zvyšok UNHCR.

 

Na Slovensku sa v porovnaní s európskymi krajinami transplantuje málo orgánov. Kým v SR dosahuje priemerný počet darcov orgánov 13,1 na milión obyvateľov, vo vyspelých krajinách EÚ je to 20,3. Ministerstvo zdravotníctva to chce zmeniť novým národným transplantačným programom, ktorý predložilo na dnešnú schôdzu. Jeho cieľom je okrem iného zaviesť odmeny za prácu, ktorá predchádza samotnej transplantácii orgánov.

 

Ministri by sa mali zaoberať aj súčasným stavom skalného brala pod hradom Strečno. To ohrozuje dopravu na frekventovanej štátnej ceste I. triedy č. 1/18 a môže ohroziť aj životy ľudí. Na mieste by sa mal preto uskutočniť inžiniersko-geologický prieskum a sanačné práce. Náklady sa odhadujú na takmer 940.000 eur. Envirorezort upozorňuje, že ich realizácia si vyžiada zastavenie dopravy na spomínanej ceste vedúcej pod hradom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies