Vláda má podľa farmafiriem šancu zlepšiť prístup pacientov k liekom

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 08:54 • 2 min
Vláda má podľa farmafiriem šancu zlepšiť prístup pacientov k liekom

BRATISLAVA - Nová vláda má podľa inovatívnych farmaceutických firiem možnosť zlepšiť prístup slovenských pacientov k liekom, aj zmeniť základy, na ktorých stojí financovanie zdravotníctva. Súčasťou nového vládneho programu by mal byť preto dôraz na transparentnosť pri financovaní zdravotníctva a v systéme uhrádzania liekov, podpora inovácií a zlepšenie dostupnosti liečby pre všetkých pacientov na Slovensku, poukazuje Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).

slovakia

left justify in out

"Využívanie verejných zdrojov potrebuje jasné a transparentné pravidlá. V zdravotníctve sú takéto pravidlá nevyhnutné na to, aby sa zlepšila kvalita služieb pre všetkých pacientov. V praxi to znamená, že financovanie zdravotníctva by malo byť prepojené s výsledkami zdravotnej starostlivosti," hovorí Branislav Budke, predseda dozornej rady AIFP. Asociácia pripomína, že z dlhodobého hľadiska je systém založený na rozdeľovaní zdrojov podľa reálnych dát aj menej nákladný a viac udržateľný.

 

Viac transparentnosti môže tiež pomôcť slovenským pacientom dostať sa k potrebným liekom, upozorňuje AIFP. Ceny liekov na Slovensku patria k najnižším v Európskej únii, čo motivuje niektorých obchodníkov k ich vývozu. "Vyzývame novú vládu, aby v tejto súvislosti zasiahla tak, aby si všetci plnili zákonné povinnosti a aby sa pacienti mohli dostať k svojim liekom," doplnil Budke.

 

Vidí aj priestor na to, aby sa zlepšil prístup slovenských pacientov k najnovšej liečbe, ktorá už je dostupná v iných krajinách EÚ. Nová vláda by podľa neho mohla dnes fungujúci systém kategorizácie doplniť o mechanizmy zaručujúce transparentnosť a rovnocenný prístup k inovatívnej liečbe.

 

Originálni výrobcovia liekov volajú aj po podpore inovácií. "Slovensko potrebuje predvídateľnú a dlhodobú víziu podpory aplikovaného výskumu a inovácií. Nová vláda má šancu pristúpiť k tejto oblasti systematicky a môže začať odbornú diskusiu o konkrétnych opatreniach na podporu aplikovaného výskumu a nových investíciách v oblasti výskumu a vývoja na Slovensku," zhrnula Katarína Slezáková, výkonná riaditeľka kancelárie AIFP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona