Vláda má opätovne rozhodnúť o podpise zmluvy o výstavbe obchvatu Bratislavy

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 06:31 • 2 min
Vláda má opätovne rozhodnúť o podpise zmluvy o výstavbe obchvatu Bratislavy

BRATISLAVA – Obchvat Bratislavy by sa mal definitívne postaviť formou verejno-súkromného partnerstva (PPP). Pokiaľ mu to dnes odobrí vláda, minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) je pripravený podpísať koncesnú zmluvu s víťazným uchádzačom zo súťaže, ktorú organizovala ešte predchádzajúca vláda. Tá výsledok tendra potvrdila, zmluva na výstavbu cesty sa však doteraz nepodpísala.

slovakia

left justify in out

Nový minister dopravy po svojom nástupe nechal projekt preveriť odborníkmi a dohodol sa na doplnení zmluvy. "My sme dostali do tej koncesnej zmluvy veci, ktoré sme potrebovali presadiť, aby tam boli, a to protischránkovú klauzulu. Chceme, aby všetky firmy, ktoré sa budú podieľať na tejto verejnej zákazke, mali dohľadateľných vlastníkov, aby boli jasne určení prijímatelia výhod," vysvetlil Brecely.

 

Víťazné konzorcium na čele so španielskou firmou Cintra sľubuje postaviť obchvat za štyri roky a štyri mesiace pri ročnej splátke počas 30-ročnej prevádzky cesty vo výške 56,72 milióna eur. Po 30 rokoch a po zohľadnení inflácie by mal obchvat stáť celkovo približne 1,9 miliardy eur.

 

Dočasným tretím štátnym tajomníkom Ministerstva financií (MF) SR má byť od 1. júna tohto roka Ivan Lesay. Vyplýva to z návrhu rezortu financií, ktorým by sa mala dnes tiež zaoberať vláda. Jeho dočasné pôsobenie má byť zamerané len na plnenie úloh súvisiacich s predsedníctvom SR v Rade Európskej únie v druhom polroku tohto roka.

 

Legislatívna rada vlády bude pracovať v úplne novom zložení. Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) predkladá na rokovanie kabinetu návrh na odvolanie doterajších členov rady. Súčasne s tým navrhla aj ich nástupcov. Ide podľa nej o odborníkov z teórie aj praxe, ktorí spĺňajú odborné aj osobnostné predpoklady. Okrem ústredných orgánov navrhli členov legislatívnej rady aj sociálni partneri a iné dôležité reprezentatívne organizácie, inštitúcie a združenia.

 

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) informuje vládu, že dlh zdravotníctva vzrástol medziročne o takmer 120 miliónov eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka 549,87 milióna eur. Najvyššie ich pritom majú štátne nemocnice, čo ministerstvo zdravotníctva zdôvodňuje tým, že sa v nich poskytuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov. Problém s platením faktúr však mali aj ostatné zdravotnícke zariadenia.

 

Celkom 121 policajtov vlani čelilo obvineniu z trestnej činnosti. Rezort vnútra konštatuje, že najčastejšie - až v 53 prípadoch pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Z korupcie bolo vlani obvinených šesť policajtov. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v správe pre vládu konštatuje, že inšpekčná služba významnou mierou prispieva z dlhodobého hľadiska k znižovaniu kriminality v prostredí policajného zboru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies