Vláda má na programe vyslanie vojakov do Afganistanu

NETKY.SK • 27 Február 2013, 08:04 • 2 min
Vláda má na programe vyslanie vojakov do Afganistanu

Vláda má na programe vyslanie vojakov do Afganistanu - Politika Slovensko by na budúci rok malo vyslať do vojenskej misie ISAF v Afganistane do 150 vojakov skupiny špeciálnych operácii (SOTG). Návrhom na vyslanie elitných príslušníkov ozbrojených síl sa n

slovakia

left justify in out

img

Slovensko by na budúci rok malo vyslať do vojenskej misie ISAF v Afganistane do 150 vojakov skupiny špeciálnych operácii (SOTG). Návrhom na vyslanie elitných príslušníkov ozbrojených síl sa na svojom dnešnom zasadnutí bude zaoberať vláda. Na vybudovanie špeciálneho zoskupenia vojakov Slovensku poskytne finančnú pomoc USA, a to vo výške okolo 20 miliónov eur. Pôsobenie ozbrojených síl v Afganistane bude pokryté z rozpočtovej kapitoly ministerstva obrany.

Kabinet bude rokovať aj o ďalšom návrhu z dielne ministerstva obrany, o vyčlenení vojakov do okamžitých záloh pre operáciu EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine. Slovensko by tak malo na deväť mesiacov vyčleniť do 125 vojakov mechanizovanej roty. Títo by mali pôsobiť vo forme okamžitých záloh, čo v praxi znamená, že by ostali na Slovensku a boli nasadení iba v prípade krízovej situácie. 

Ministri majú na programe aj návrh na vznik novej Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie. Tá má byť stálym poradným orgánom vlády pre oblasť vedy, techniky a inovácií vrátane inovácií v oblasti produkcie a spracovania dreva, lesníctva, biotechnológií, potravinárstva, stavebných výrobkov a inovácií v zdravotníctve a pôdohospodárstve. Jej úlohou bude koordinovať spoluprácu asociácií a združení, ktoré reprezentujú jednotlivé sektory výskumu a vývoja so zástupcami podnikateľov. Radu bude tvoriť 23 členov, na jej čele by mal stáť premiér.

Vláda sa bude zaoberať aj informáciou o vývoji dlhu zdravotníckych zariadení na neuhradenom poistnom voči Sociálnej poisťovni, ten dosiahol na konci roku 2012 48,7 milióna eur. Oproti novembru 2012 tak došlo k poklesu pohľadávok o 6,8 milióna eur. Ako však vyplýva z informácie Sociálnej poisťovne medziročne došlo k nárastu o 29,9 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona