Vláda má na programe rad zákonov aj vyššie koncesie: Rokovanie o nich je otázne

NETKY.SK • 17 August 2016, 06:30 • 2 min
Vláda má na programe rad zákonov aj vyššie koncesie: Rokovanie o nich je otázne

BRATISLAVA – Vláda dnes po šesťtýždňovej letnej prestávke posúdi celý rad legislatívnych zmien. Na program 17. schôdze je aj novela zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska z dielne ministerstva kultúry.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu Marek Maďarič (Smer-SD) navrhuje okrem iného zvýšiť tzv. koncesionárske poplatky zo 4,64 eura na sedem eur. SNS to odmieta. Maďarič pohrozil v prípade neschválenia demisiou. Rokovanie o návrhu je otázne, keďže podľa Mosta-Híd sa dostal na program vlády bez dohody koalície.

 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) prichádza zase s prvou časťou svojej justičnej reformy. Predkladá nový protischránkový zákon. Má zvýšiť transparentnosť pri nakladaní s verejnými zdrojmi. Obchodovať so štátom budú už len partneri verejného sektora, ktorí sa budú musieť vlastnícky odkryť až na úroveň konečného užívateľa výhod. V pripomienkovom konaní sa legislatívny návrh nepáčil Slovenskej advokátskej komore ani Republikovej únii zamestnávateľov. Rozpor s nimi sa nepodarilo odstrániť.

 

Žitňanská predložila i nový zákon o upomínacom konaní, ktorý zavádza elektronický platobný rozkaz. Má zvýšiť kvalitu podnikateľského prostredia poznačeného druhotnou platobnou neschopnosťou. Do programu vlády sa dostala aj novela trestných kódexov, ktorá mení paragrafy týkajúce sa extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činov. Po novom má túto trestnú činnosť prejednávať výlučne Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

 

Kabinet by mal tiež odvolať štátneho tajomníka ministerstva školstva Erika Tomáša (Smer-SD). Ten už v pondelok (15.8.) prostredníctvom sociálnej siete Facebook avizoval, že vo funkcii končí a vracia sa k premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Bude mu robiť poradcu pre médiá.

 

Vláda sa bude zaoberať aj problematikou reexportu liekov zo Slovenska. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) chce presadiť, aby s nimi distribučné firmy nemohli viac obchodovať. Len vlani sa zo Slovenska vyviezli lieky za asi 280 miliónov eur. Po novom preto budú môcť tie hradené z verejného zdravotného poistenia vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácii, nie distribučné firmy. Odhaduje sa, že asi 130 z nich lieky do lekární nedodávalo.

 

Témou zasadnutie bude i výmena viacerých členov Rady vlády SR pre protidrogovú politiku, ktorá reaguje na povolebné zmeny zloženia vládneho kabinetu. Dovtedajších ministrov v nej tak majú nahradiť Tomáš Drucker, ktorý bude jej predsedom. Ako podpredsedovia mu majú sekundovať Lucia Žitňanská a minister školstva Peter Plavčan (SNS). Šéf rezortu hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) sa má stať členom rady.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies