Vláda má na programe aj zmeny týkajúce sa detí

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 08:19 • 2 min
Vláda má na  programe aj zmeny týkajúce sa detí

BRATISLAVA – Rozsiahla novela zákona o rodine z dielne ministerstva spravodlivosti je na programe dnešného rokovania vlády.

slovakia

left justify in out

V predkladacej správe sa zdôrazňuje, že všetky navrhované zmeny majú zlepšiť podmienky ochrany detí. V čo najširšom meradle by sa mala uplatňovať zásada, podľa ktorej má každé dieťa od narodenia vyrastať v prirodzenom rodinnom prostredí. Umiestňovanie detí do ústavnej starostlivosti je braté ako najkrajnejšie riešenie, zdôrazňuje sa v materiáli rezortu spravodlivosti. Do textu zákona sa dostalo ustanovenie, že „spoločnosť uznáva, že pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa je najvhodnejším stabilné prostredie rodiny tvorenej otcom a matkou dieťaťa“. Zmeny ministerstvo pripravilo pri pravidlách sťahovania sa rozvedeného rodiča s dieťaťom. Keďže rastie počet detí narodených nezosobášených párom, novela reaguje aj na potrebu upraviť kontakt detí v prípade rozchodu rodičov s ostatnými blízkymi osobami. Po prijatí novely by mali súdy v prípade tzv. rodičovských únosov zo zahraničia na Slovensko rozhodovať rýchlejšie.


Deti i zdravotne postihnutí budú mať svojich komisárov, ktorí budú chrániť ich práva. Návrh zákona o komisároch, ktorý pochádza z dielne ministerstva práce, je tiež na programe vlády. Komisári, ktorí budú zriadení zákonom, pokryjú podľa podpredsedu Výboru pre deti a mládež pri ľudskoprávnej rade vlády Petra Guráňa kompetencie, ktoré Kancelária verejnej ochrankyne práv či Slovenské národné stredisko pre ľudské práva nemajú. Komisárov bude voliť Národná rada SR, ich funkčné obdobie bude šesť rokov. Budú môcť napríklad žiadať informácie a údaje na účely posúdenia a monitorovania dodržiavania práv, budú môcť hovoriť s deťmi a zdravotne postihnutými bez prítomnosti iných osôb vo väzení či iných ústavoch. Komisári môžu podľa navrhovaného zákona vstupovať do občianskeho súdneho konania ako jeho vedľajší účastníci.


Moderné pravidlá chce do autorského práva zaviesť nový Autorský zákon, ktorý pripravilo Ministerstvo kultúry SR. Hlavným dôvodom jeho vzniku je "výrazná zmena, týkajúca sa používania autorských diel a iných predmetov ochrany na internete, ktorú prinieslo najmä posledné desaťročie," píše ministerstvo kultúry v dôvodovej správe k návrhu. Prinesie úpravy v autorskom hmotnom práve, zmluvnom práve, výnimkách a obmedzeniach, právach súvisiacich s autorským právom, osobitnom práve k databáze a v kolektívnej správe práv, ako aj v otázke ochrany a vymožiteľnosti práv. Zohľadní tiež súvislosti s digitalizáciou chránených obsahov.


Zriaďovatelia materských škôl žiadajú od ministerstva školstva po výzve na rozširovanie kapacít škôlok vyše 35 miliónov eur. Ministerstvo školstva však po analýze rozpočtov polovice žiadostí odhaduje, že bude môcť poskytnúť dotáciu len približne 15 percentám žiadateľov. Vyplýva to z predbežnej informácie o žiadostiach o poskytnutie dotácie na rozšírenie kapacít materských škôl, ktorú ministerstvo školstva predkladá na rokovanie vlády. Na výzvu na rozšírenie kapacít materských škôl formou prístavby, výstavby a rekonštrukcie priestorov či na vybudovanie zariadení školského stravovania pri týchto materských školách v roku 2015 reagovali zriaďovatelia 426 žiadosťami.

 

Zriaďovatelia pritom od ministerstva školstva spolu žiadajú 35 761 958 eur. V tejto sume sú zatiaľ zahrnuté aj požadované prostriedky na neoprávnené žiadosti. To znamená, že túto sumu znížia o neoprávnené požiadavky.


Slovensko chce pristúpiť k Dohovoru o kazetovej munícii. „Dohovor je výsledkom uznania mnohých krajín, že kazetová munícia patrí do kategórie munície, ktorú je potrebné eliminovať, respektíve regulovať tak, aby nespôsobovala humanitárne problémy počas ozbrojených konfliktov a po ich skončení,“ uvádza sa v materiáli predloženom na vládu. Je považovaný za významný príspevok v oblasti medzinárodného humanitárneho práva. Po schválení vládou a parlamentom bude musieť dohovor podpísať prezident. Rezort obrany má zásoby kazetovej munície, z ktorých časť možno považovať za zastaranú. Všetky tieto zásoby budú výhľadovo do ôsmich rokov po nadobudnutí platnosti dohovoru pre Slovensko zničené. Ide o 764 kazetových bômb a rakiet, v ktorých sa nachádza ďalšia submunícia. S raketami bude zničená aj ich pohonná časť (raketový motor). Maximálne odhadované náklady na likvidáciu sú 5,5 milióna eur, ktoré budú vynaložené v rozpätí rokov 2016 – 2023.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies