Vláda má na programe aj zákony z druhého sociálneho balíčka

NETKY.SK • 26 August 2015, 08:14 • 2 min
Vláda má na programe aj zákony z druhého sociálneho balíčka

BRATISLAVA - Kabinet Roberta Fica dnes prerokuje niekoľko návrhov zákonov, ktoré sú súčasťou druhého sociálneho balíčka. Od januára budúceho roka by mal na Slovensku vzrásť príspevok na starostlivosť o dieťa.

slovakia

left justify in out

Zvýšiť by sa mal o 50 eur na 280 eur mesačne. A to v prípade, ak starostlivosť dieťaťu do troch rokov zabezpečuje súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti. Vyplýva to z novely zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa.

 

Ministerstvo práce na rokovanie predložilo aj návrh zákona o sociálnom poistení. Ten má zase zabezpečiť zvýšenie materskej dávky. Stúpnuť má zo súčasných 65 % denného vymeriavacieho základu na 70 %. Cieľom tohto kroku je podporiť rodiny. "Navrhovaným opatrením sa výraznejšie podporia rodičia detí, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku vykonávali zárobkovú činnosť a boli nemocensky poistení," zdôvodnilo ministerstvo práce.

 

Niekoľko návrhov zákonov na rokovanie vlády predkladá aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Návrhom zákona o platobných službách sa má zaviesť bankový účet so základnými funkciami. Ľudia, ktorí budú mať záujem o tento typ účtu, budú musieť k žiadosti o jeho zriadenie predkladať čestné vyhlásenie, že ešte nemajú žiadny platobný účet ani si ďalší nebudú môcť zriadiť okrem vkladového účtu, peňažného vkladu potvrdeného vkladnou knižkou v banke a v pobočke zahraničnej banky. Nové povinnosti majú mať aj banky. Po novom totiž majú informovať klientov o možnosti zriadiť si účet so základnými funkciami, a to vtedy, ak už klient má v banke otvorený účet, ktorý obsahuje tie isté služby ako platobný účet so základnými funkciami.

 

Ďalšou rozsiahlou právnou normou z dielne rezortu financií je návrh zákona o úveroch na bývanie. Spotrebitelia by mali mať lepší prehľad o tom, koľko zaplatia na úrokoch z úveru na bývanie a o koľko im klesne istina úveru do najbližšej zmeny úrokovej sadzby. Takéto informácie majú banky po novom poskytovať klientom ešte pred uzatvorením zmluvy.

Návrh zákona má tiež umožniť klientom bánk odstúpiť od zmluvy o úvere na bývanie bez uvedenia dôvodu do 14 kalendárnych dní odo dňa uzavretia zmluvy o úvere. Ako uviedol rezort financií v dôvodovej správe k návrhu zákona, ide o významný inštitút ochrany klienta. "Štrnásťdňová lehota má spotrebiteľovi umožniť plne si uvedomiť svoje práva a povinnosti plynúce zo zmluvy a poskytnúť dostatok času na porozumenie, uváženie a overenie všetkých informácií," uviedol rezort financií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies