Vláda má byť viazaná júnovým odmietnutím povinných kvót

NETKY.SK • 17 September 2015, 10:32 • 2 min
Vláda má byť viazaná júnovým odmietnutím povinných kvót

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR berie na vedomie informáciu o aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v EÚ. Zároveň pripomína, že vláda SR je na európskych fórach vo vzťahu k utečeneckej kríze viazaná vyhlásením NR SR z 24. júna 2015. Takéto uznesenie dnes v súvislosti s rokovaním pléna navrhol poslanec a šéf európskeho výboru Ľuboš Blaha (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Parlament v uvedenom júnovom vyhlásení odmietol povinné kvóty na prerozdelenie migrantov. Vyjadril aj hlboké znepokojenie a ľútosť nad tragickou situáciou utečencov, ktorí prichádzajú do EÚ. Poslanci odsúdili zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie. Zdôrazňujú potrebu solidarity pri riešení migračných tlakov aj potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu vonkajších hraníc EÚ.

 

Parlament zároveň v júni deklaroval pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy s tým, že trvá na dobrovoľnosti príspevkov členských štátov v presídľovacích a premiestňovacích programoch v rámci možností a kapacít členských štátov. Parlament tiež okrem iného v uznesení odmietol "akékoľvek spochybnenia základného piliera schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb".

 

Slovenský parlament ďalej vyzýva na komplexné, systémové a udržateľné riešenie vzniknutej situácie v oblasti Stredozemného mora s dôrazom na elimináciu príčin migračných tokov v spolupráci s krajinami pôvodu a tranzitu, vrátane odstraňovania chudoby, boja proti prevádzačstvu či obchodovania s ľuďmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona