Vláda KĽDR je pripravená rokovať s USA kedykoľvek

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 06:14 • 2 min
Vláda KĽDR je pripravená rokovať s USA  kedykoľvek

WASHINGTON - Severná Kórea oznámila, že je stále pripravená rokovať so Spojenými štátmi "kedykoľvek, v akomkoľvek formáte".

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničia v piatkovom stanovisku uviedlo, že je "ochotné dať USA čas a možnosti", aby konanie rokovaní prehodnotilo. Zrušenie rozhovorov označilo za nečakané a "veľmi poľutovaniahodné". Rozhodnutie administratívy prezidenta Donalda Trumpa podľa Pchjongjangu ukazuje závažnosť historicky hlboko zakoreneného nepriateľstva medzi oboma krajinami, a preto by sa mal summit "urgentne konať", aby sa tieto vzťahy zlepšili, uviedlo ministerstvo.

Trump zrušenie summitu, ktorý sa mal uskutočniť 12. júna v Singapure, odôvodnil "obrovským hnevom a otvoreným nepriateľstvom" v nedávnom vyjadrení zo strany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). V spomínanom vyhlásení severokórejské vedenie označilo viceprezidenta Mikea Pencea, ktorý v jednom z rozhovorov prirovnal Severnú Kóreu k Líbyi, za "politickú bábku" a uviedlo, že je rovnako pripravené stretnúť sa pri jadrovej konfrontácii ako aj pri rokovacom stole.

Niekoľko hodín po oznámení zrušenia stretnutia Trump oznámil, že čaká na to, či sa Kim Čong-un znova "zapojí do konštruktívneho dialógu". Trump okrem toho Kima vyzval, aby sa mu ozval, keď zmení názor, a povedal, že kým sa tak nestane, budú naďalej v platnosti tvrdé sankcie voči Pchjongjangu, ako aj kampaň maximálneho tlaku. Trump dodal, že je ešte stále možné, že by sa summit uskutočnil, či už v pôvodnom, alebo neskoršom termíne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona