Vláda je kompletná! Prezidentka vymenovala za ministra práce Milana Krajniaka

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 9:35 • 2 min
Vláda je kompletná! Prezidentka vymenovala za ministra práce Milana Krajniaka

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala do čela ministerstva práce jej bývalého šéfa Milana Krajniaka.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 9. apríl 10:16

Hlava štátu dnes poverila vedením rezortu práce Milana Krajniaka, ktorý sa ako prvý vzdal svojej funkcie ministra, keď vypukla koaličná kríza. Aj napriek tomu, že hnutie Sme rodina navrhovalo iného kandidáta, ktorý by sa postavil do čela ministerstva, prezidentka túto nomináciu odmietla a dne. 

 

Pomoc ľuďom musí byť prioritou číslo 1

"V uplnynulých mesiacoch sa pomery v sociálnej oblasti výrazne skomplikovali. Celé odvetvie ekonomiky boli ak nie vyradené z činnosti, tak ich činnosť je výrazne ochromená. Mnohí zamestnávatelia a zamestnanci len s veľkými ťažkosťami zvládajú prepad, v ktorom sa krajina pre koronakrízu ocitla," povedala v úvode preslovu prezidentka. Zároveň upozornila na prehlbujúce sa sociálne nerovnosti, ktorý predstavuje čoraz väčší problém a preto sa mu treba intenzívne venovať. 

 

img

 

Prezidentka pripomenula svoju prosbu novovymenovanej vláde, ktorú vyslovila počas minulého týždňa. Členov kabitetu vyzvala, aby sa intenzívne venovali pomoci ľuďom, ktorí počas pandémie najviac stratili.

 

"Ešte naliehavejšie tento apel smerujem voči vám vážený pán minister. Váš rezort je vo vláde kľúčový a môže zásadným spôsobom ovplyvniť v akom ekonomickom stave a v akej sociálnej kondícii vyjdeme ako štát z pandemickej krízy," povedala prezidentka. 

 

Dodala, že po roku zastávania funkcie člena vlády, Krajniak presvedčil o svojich schopnostiach viesť rezort organizovane a systematicky, pričom dokázalo pripraviť množstvo výziev na pomoc ľuďom v núdzi.

 

img

 

"Žiaden systém však nie je dokonalý a vždy sa nájdu ľudia, ktorých životná situácia je zložitejšia a na ktorých sociálne dôsledky pandémie dopadajú obzvlášť nepriaznivo. Majme preto prosím všetci na pamäti našich seniorov a dlho diskutovanú reformu o ich dlhodobej starostlivosti. Pamätajme na rodičov, ktorí sú samoživiteľmi. Deti a mladých ľudí, ktorí u nas patria do skupiny v najväčšom riziku chudoby. Nezabúdajme, že na život v ľudskej dôstojnosti majú právo aj ľudia, ktorí dnes živoria z príjmu pod hranicou, ktorú štát uznáva ako minimálnu a potrebnú na prežitie. Spoločnosť je len tak silná ako sa dokáže postarať o najviac skúšaných," zhodnotila Zuzana Čaputová. V závere Krajniakovi ešte raz zablahoželala a popriala veľa úspechov v jeho ďalšej práci. 

 

Po stretnutí sa novomenovaný minister práce poďakoval prezidentke, predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi a šéfovi parlamentu Borisovi Kollárovi za zverenú dôveru. 

 

Krajniaka ovplyvnil rozhovor s prezidentkou

Povedal, že je odhodlaný urobiť všetko pre to, aby viedol rezort čo najlepšie a pomohol čo najväčšej časti obyvateľstva."Pomoc ľuďom beriem ako svoju ľudskú a osobnú záležitosť. To čo vnímam aktuálne ako dve priority sú dve veci. Na najbližšom rokovaní parlamentu sa bude diskutovať o tzv. kurzaibaite, aby aj potom čo skončí táto pandemická kríza, sme vedeli v prípade potreby pomáhať ľuďom tým, že zamestnávateľom prispejeme na udržanie pracovných miest. Druhou prioritou je očkovanie v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré treba najneskôr do leta všade ukončiť," skonštatoval Krajniak. 

 

Priznal, že pred týždňom by nikomu neveril, že dnes bude stáť s dekrétom v ruke. Povedal, že svoje rozhodnutie postaviť sa opäť do čela rezortu zmenil až v stredu (7. apríla) po stretnutí s pani prezidentkou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona