VLÁDA: Je hlboko znepokojená stavom slovenskej justície

NETKY.SK • 16 Jún 2011, 07:03 • 2 min
VLÁDA: Je hlboko znepokojená stavom slovenskej justície

VLÁDA: Je hlboko znepokojená stavom slovenskej justície

slovakia

left justify in out

img

Členovia vlády vo svojom dnešnom vyhlásení vyjadrili hlboké znepokojenie nad stavom slovenskej justície. "Uplynulé dni sme svedkami rozhodnutí, ktoré vyvolávajú vážne pochybnosti o skutočnej nezávislosti jej niektorých predstaviteľov," zdôraznila po rokovaní kabinetu jeho šéfka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
      V tejto súvislosti pripomenula prepustenie Karola M., ktorý je obžalovaný z prípravy vraždy. V roku 2004 mal zorganizovať zavraždenie bývalého policajta. Vrahovia však v Moste pri Bratislave údajne omylom rozstrieľali auto s expolicajtovou družkou a synom. Jeho prepustenie a neochota vydať medzinárodný zatykač na jeho opätovné zadržanie je podľa Radičovej dôkaz nekompetentnosti a strachu niektorých sudcov.
      Za facku spravodlivosti označila aj rozhodnutie bratislavského okresného súdu v prípade bývalého prezidenta Michala Kováča a exriaditeľa SIS Ivana Lexu. Na jeho základe sa musí Kováč Lexovi ospravedlniť za výroky o zavlečení jeho syna do Rakúska a zaplatiť mu 3319 eur.
      "Obraz slovenského súdnictva vytvárajú súdy svojimi rozhodnutiami. Dôveryhodné budú len vtedy, ak ich rozsudky budú charakterizovať čestnosť, odvaha a charakter," podčiarkla premiérka s tým, že sudcovia sú skutočne nezávislí len vtedy, keď rozhodujú bez vonkajších tlakov. "Príklady uplynulých dní tomu, žiaľ, nenasvedčujú, čo vzbudzuje naše vážne znepokojenie nad stavom justície," podotkla. Ako dodala, vláda rešpektuje nezávislosť justície, sú ale situácie, keď nie je možné v záujme slušných sudcov a občanov mlčať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies