Vláda hodnotí Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ za úspešne

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 08:14 • 2 min
Vláda hodnotí Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ za úspešne

BRATISLAVA - Minuloročné slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bolo prínosom tak pre Slovensko, ako aj pre Európsku úniu ako celok.

slovakia

left justify in out

Na základe doterajšej spätnej väzby od európskych i neeurópskych partnerov to skonštatovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Jeho správu o priebehu a výsledkoch predsedníctva bude dnes schvaľovať vláda.

 

Ako predsednícka krajina si Slovensko zvýšilo dôveru a rešpekt partnerov. Podarilo sa mu posúvať diskusiu o európskych témach dopredu a hľadať riešenia prospešné pre celú Úniu. Podľa ministerstva tak ešte viac vzrástla medzinárodná prestíž krajiny. „Vďaka včasnej, dôslednej a profesionálnej príprave sme predsedníctvo vo všetkých ohľadoch, vrátane organizačnej a logistickej stránky, úspešne zvládli," píše sa v správe.

 

Počas šesťmesačného predsedníctva sa v Bruseli a Luxemburgu uskutočnilo 49 formálnych zasadnutí Rady EÚ a 1212 zasadnutí pracovných skupín. Na Slovensku sa uskutočnilo 14 neformálnych zasadnutí ministrov EÚ a štyri ministerské konferencie. Doteraz sa na predsedníctvo vynaložilo zo štátneho rozpočtu takmer 51 miliónov eur, rezort diplomacie pritom deklaroval, že náklady nepresiahnu 70 miliónov eur.

 

Ministri majú dnes hovoriť aj o stravovacích zvyklostiach Slovákov. Tie stále nezodpovedajú zdravotným odporúčaniam. Napriek tomu, že trend potravín sa v ostatných rokoch zmenil súčasne so zmenou životného štýlu, výživa Slovákov je nevyvážená. Najväčším problémom je nadmerný energetický príjem v spotrebe tukov, ako aj nedostatočne krytý príjem niektorých vitamínov, minerálnych látok či vlákniny.

 

Rezort zdravotníctva preto pripravil Akčný plán pre potraviny a výživu na roky 2017 - 2025. Chce zabrániť predčasným úmrtiam a znížiť záťaž súvisiacu s výživou, predchádzať neprenosným ochoreniam, obezite a možným formám podvýživy. Podporovať sa má napríklad konzumácia mlieka, znižovanie soli v jedlách v reštauráciách či sa má zvýšiť informovanosť o zásadách správnej výživy a vplyve výživy na zdravie človeka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona